HAKERI DOŠLI DO SKENA PASOŠA MIŠEL OBAME

Za najnoviji hakerski napad odgovornost je preuzela grupa DCLeaks.com, koja je prošle nedelje objavila lične mejlove sa naloga koji pripada bivšem američkom državnom sekretaru Kolinu Pauelu.

Bela kuća je saopštila da istražuje ovu “sajber provalu” nakon što se ispostavilo da je, najverovatnije, skenirani pasoš Mišel Obame objavljen na internetu.

View image on Twitter

Izgleda da je skenirana verzija njenog pasoša preuzeta sa mejl naloga na Guglu koji pripada članu osoblja Bele kuće, rekao je neimenovani portparol.

Na internetu su objavljene i druge poverljive informacije o zaposlenima u Beloj kući kao što su detalji o njihovim putovanjima, imena, brojke vezane za socijalno osiguranje i datumi rođenja.

Mišel Obama, Foto ProfimediaMišel Obama, Foto Profimedia

Bela kuća napominje da još nije proverila autentičnost tih dokumenata.

Američki javni tužilac Loreta Linč rekla je da je o incidentu pokrenuta istraga, dok je sekretar za štampu Bele kuće Džoš Ernest izjavio da bi najnoviji hakerski napad trebalo da bude “poziv na buđenje za sve”.

Ernest je naveo da se na meti hakera našla osoba koja je u Beloj kući zaposlena po ugovoru na određeno vreme.

“U ovom trenutku ne mogu izvući nikakav zaključak o pojedincu ili pojedincima koji bi mogli biti odgovorni za ovu sajber provalu koja je rezultirala procurivanjem informacija”, rekao je on.

 

Tajna služba, koja je odgovorna za zaštitu predsednika i prve dame SAD, izrazila je zabrinutost zbog najverovatnijeg hakerskog napada.

Hakeri su u julu objavili niz mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta, što je dovelo do ostavke predsednika Komiteta Debi Vaserman Šuls, a za to odavanje podataka optuženi su ruski hakeri koje sponozoriše država, podseća Bi-Bi-Si.

U petak je internetski gigant Jahu potvrdio da su hakeri ukrali podatke od oko 500 miliona korisnika 2014. godine u, po svoj prilici, dosad najvećoj sajber provali koja je izbila na svetlost dana.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO