Gul odobrio zakon o konzumaciji alkohola

Predsjednik Turske Abdullah Gul odobrio je Zakon o konzumaciji i prodaji alkoholnih pića u okviru izmjena i dopuna regulativa o prometu alkohola, duhanskih prerađevina i narkotika, saopšteno je iz Predsjedništva Turske.

Prema zakonu za čije provođenje, nakon potpisa predsjednika Gula nije ostalo prepreka, alkoholna pića neće biti dostupna u maloprodaji u vremenu od 22:00 do 6:00 sati ujutro, a na ambalaži alkoholnih pića bit će tiskana upozorenja o štetnosti alkohola na turskom jeziku. Zakon predviđa zabranu reklamiranja alkoholnih pića, osim ako se radi o međunarodnim promocijama.

Objekti sa dozvolama za točenje alkohola bit će u mogućnosti koristiti materijale promotivnog sadržaja, dok će takvi materijali biti zabranjeni u sadržajima filmova ili televizijskih serija.

Zakon predviđa oštrije sankcije za prodaju alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, a prekršaji te vrste bit će sankcionisani po Zakonu o zaštiti javnog zdravstva. Prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina bit će sankcionisana novčanom, ali i zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Alkoholna pića, prema zakonu, neće biti prodavana u studentskim domovima, obrazovnim institucijama niti u odmaralištima u neposrednoj blizini autoputeva. Zakon predviđa i zabranu prodaje alkoholnih pića na stadionima, sportskim dvoranama i drugim mjestima predviđenim za sportske događaje praćene masovnim okupljanjima. Prekršaji će biti sankcionisani novčanom kaznom u visini od oko pet hiljada eura.

Objekti u kojima se toče ili prodaju alkoholna pića imat će posebne dozvole za tu djelatnost, koje će im izdati nadležne institucije.

Predstavnici turske vlade odgovarajući na ranije polemike, u kojima je pomenuti zakon okarakterisan prestrogim, izjavili su da je zakon blizak regulativama Evropske unije (EU) te kao primjer naveli neke od zemalja članica EU.

(Agencija Anadolij

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO