Gradonačelnik Biševac : “Agencija SEDA zavređuje našu punu podršku”

Novi Pazar – Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima u okviru prve zvanične posete akreditovanoj Regionalnoj Razvojnoj Agenciji Sandžaka “SEDA”razgovarao je sa čelnicima Agencije o projektima koji su realizovani, kao i onima čija je realizacija predviđena planom rada za tekuću godinu. Akreditovana Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka “SEDA” čiji je Grad Novi Pazar jedan od osnivača je do sada pripremila, predala i realizovala preko 50 lokalnih i međuopštinskih projekata, u vrednosti od nekoliko miliona evra.

“Regionalna razvojna agencija “SEDA” zavređuje našu punu podršku jer je tokom godina rada dokazala da obavezama pristupa ozbiljno i da poseduje kapacitet da projektnim delovanjem pokreće važna pitanja i rešava probleme, doprinoseći razvoju Novog Pazara i čitavog regiona. Uloga Agencije u regionu je jasna, sinonim za njih su stručnost, predanost u radu, inovativnost i mnoštvo ideja, te ovaj naš sastanak predstavlja potvrdu naporima da intenziviramo podršku njihovom radu, za opšte dobro građana”, rekao je tokom posete Agenciji prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac.

Direktor Akreditovane Regionalne Razvojne Agencije Sandžaka Samir Kačapor je izrazio veliko zadovoljstvo i istakao važnost posete, jer do sada, osim na redovnim Skupštinama Agencije, nijedan gradonačelnik Novog Pazara nije obavio zvaničnu posetu Agenciji. Važno je pomenuti i da je Grad Novi Pazar po prvi put odvojio značajna sredstva za funkcionisanje i nesmetan rad Agencije za ovu godinu. “Samim tim, ukazano je veliko poverenje našem timu, verifikovan je naš rad, prepoznati smo kao jedan od ključnih faktora stabilnosti i razvoja zajednice i dodatno smo motivisani da radimo na pripremi projektnih predloga i privlačenju donatorskih sredstava, kao i stvaranju povoljnih uslova za drušveno-ekonomski razvoj Novog Pazara i regije u kojoj poslujemo. Izvestili smo gradonačelnika i njegove saradnike da je Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka “SEDA” za ovu godinu pripremila 7 novih, veoma važnih razvojnih projekata, od kojihse 6 projekata odnosi na područje Novog Pazara kao centra regije. Takođe smo napomenuli da ćemo nastaviti sa implementacijom Projekta podške razvoju privatnog sektora “PSD” koji finansira USAID u saradnji sa Razvojnom Agencijom Srbije, a koji podrazumeva pomoć i finansijsku podršku za oko 60 kompanija iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, kao finansijsku bespovratnu podršku mladima i ženama u započinjanju sopstvenog biznisa i kreiranju novih radnih mesta. Očekujemo da će ovakvih poseta biti više u narednom periodu, ne samo od čelnika Novog Pazara, već i od predstavnika Tutina i Sjenice, jer je sve više donatorskih sredstava opredeljeno za međuopštinske projekte u kojima je uključeno više jedinica lokalne samouprave. SEDA će se truditi da obnovi tu međuopštinsku saradnju, koja je bila prekinuta iz više razloga, a najviše političke prirode, što su prepoznali i predstavnici sve tri opštine i stabilizovali odnose u političkom smislu. Sada će biti mnogo lakše pripremati i realizovati projekte u ove tri opštine, što smo primetili i u razgovoru sa međunarodnim organizacijama, Ambasadama i diplomatskim predstavništvima u Republici Srbiji koje pozdravljaju ponovno uspostavljanje međuopštinske saradnje i veoma pozitivno karakterišu stabilizaciju odnosa među predsednicima opština”, kazao je direktor SEDA Samir Kačapor.

Projekti koje Agencija priprema, predlaže i realizuje se tiču svih oblasti društveno-ekonomskog razvoja od poboljšanja infrastrukture, obrazovnog sistema, zdravstvenog sistema, pomoći i podrške privrednom razvoju, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, mladima i ženama, ugroženim socijalnim grupama, organizacije i realizacije obuka za zaposlene u javnom i privatnom sektoru i lokalnim samoupravama, povezivanja sa relevantnim ministarstvima i međunarodnim organizacijama, organizacije B2B sastanaka, izrade Akcionih Planova i strateških dokumenata lokalnog i regionalnog razvoja; izrade stručnih analiza, pred studija i studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti iz oblasti lokalnog i regionalnog socio-ekonomskog razvoja, poljoprivrede, turizma i predstavljanja naših kompanija na domaćim i međunarodnim sajmovima i slično, pa do privlačenja direktnih stranih i domaćih investicija i kreiranja boljih, povoljnijih uslova za unapređenje poslovnog ambijenta ne samo u Novom Pazaru, već i u Tutinu i Sjenici, kao i uspostavljanja prekogranične saradnje sa zemljama u okruženju

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO