Generalni štrajk protiv oštrih mera štednje u Grčkoj

U Grčkoj će danas započeti 24-časovni generalni štrajk protiv oštrih mera štednje na poziv dva najveća grčka sindikata privatnog i javnog sektora, GSEE i ADEDY.

Untitled-1

Štrajkom su obuhvaćene javne službe, bolnice, banke, škole, aerodromi, luke, opštinske službe, prenela je agencija Rojters.

Sindikati traže ponovno uspostavljanje zakona o radu i kolektivne ugovore o radu, obustavu poreza na imovinu, smanjenje poreza, donošenje mera za ublažavanje nezaposlenosti i obustavu privatizacije javnih agencija i preduzeća.

Štrajk se održava dan pošto su članovi “trojke”, koju čine predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, započeli u Atini novu rundu razgovora sa članovima grčke vlade.

“Zaposleni, penzioneri i nezaposleni prolaze kroz noćnu moru bez kraja”, navedeno je u saopštenju lučkih radnika.

U saopštenju je istaknuto da “grčka vlada i trojka uništavaju zemlju”.

Kontrolori vazdušnog saobraćaja rekli su da će obustaviti rad danas između od 10 do 13 sati po lokalnom vremenu.

Kasnije u toku dana očekuje se protest na hiljade ljudi na atinskom centralnom trgu Sintagma i ispred parlamenta, gde su se demonstranti i policija ranije često sukobljavali.

“Ujedinjeni možemo ih zaustaviti, možemo ih srušiti”, naveo je sindikat ADEDY u saopštenju uoči štrajka.

Grčka je već šestu godinu u recesiji zbog čega je prinuđena da primenjuje oštre mere štednje koje su “iscedile” domaćinstva, a stopa nezaposlenosti je prešla preko 27 odsto.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO