Finski “Sisu auto” želi da preuzme FAP

Finska kompanija “Sisu auto” zaintersovana je da preuzme pribojsku fabriku vozila FAP, a Vlada Srbije bi trebalo da nastavi pregovore o tome, preporučila je danas vladina Radna grupa za FAP.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, finska kompanija je zainteresovana za postane vlasnik 100 odsto kapitala FAP-a, u kojem bi proizvodila visoko specijalizovani model kamiona za polarne uslove “Sisu polar”.

Kompanija “Sisu auto” je 24. februara uputila Vladi Srbije inicijalnu ponudu za preuzimanje FAP-a uz uslov da dugovi tog preduzeća budu rešeni i da se odvoje povezane kompanije. “Sisu auto” je izrazio spremnost da zaposli 600 radnika.

Potencijalni vlasnik FAP-a namerava da, osim kompletnih kamiona, u Priboju proizvodi osovine i ostale komponente za druge modele kamiona, kao i delove svog vojnog programa.

Specijalni kamioni “Sisu auto” baziraju se na motorima i tehnologiji Mercedes-Benz najnovije generacije, te će, dodaje se, ta tehnologija posredno stići i u pogone FAP-a.

“Sisu auto” planira da kamione proizvedene u Priboju plasira i na tržište Rusije, kao i na druga gde je FAP nekada bio prisutan. “Ime FAP će nastaviti da postoji i plan potencijalnog investitora je da se kamioni na lokalnom tržištu prodaju pod tim brendom, ali sa novim modelima i značajno poboljšanim kvalitetom”, piše u saopštenju.

Radna grupa je ocenila da bi preuzimanje FAP-a omogućilo da se u Priboju očuva proizvodnja kamiona konkurentnih i po kvalitetu i po ceni, što bi doprinelo i angažovanju tamošnjih radnika, a posebno otvaranju novih radnih mesta za mlade inženjere. “Ako se pregovori sa kompanijom ‘Sisu auto’ uspešno okončaju, FAP će ponovo postati značajan proizvođač motornih vozila,”, navodi se i dodaje da bi Srbija time ostala na svetskoj mapi automobilske industrije kao zemlja koja proizvodi automobile Fijat, autobuse Ikarbus-Mercedes i kamione FAP-Sisu.

Vlada Srbije je početkom novebra 2013. osnovala Radnu grupu za rešenje problema u FAP-u, nakon štrajka radnika koji su blokirali prugu Beograd-Bar.

Radnu grupu su činili predstavnici kabineta prvog potpredsednika Vlade, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, SIEPA, FAP-a, sindikata, opštine Priboj, Jugoimport SDPR i kompanije Mercedes-Benc. U saopštenju se navodi da je Radna grupa uspela da za manje od tri meseca ponudi moguće rešenje za problem koji je opterećivao Priboj i celu državu više od 20 godina.

sandzakahber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO