Fajon: Uvođenje viza Srbiji najverovatnije do kraja godine

tanja-fajon_520x320

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i poslanik EP Tanja Fajon izjavila je danas da je situacija u vezi sa mogućnošću ponovnog uvođenja viza veoma ozbiljna i da, prema njenim saznanjima, većina zemalja članica EU smatra da ponovo treba uvesti vize Srbiji. Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da bi ponovno uvođenje viza ostavilo teške posledice za Srbiju, ali i Evropsku uniju i predložio da Srbija plati troškove za 10.000 azilanata koji su u Evropi.

“Evropski parlament je pod velikim pritiskom da usvoji mehanizam za ponovno uvođenje viza”, koji će najverovatnije biti usvojen do kraja godine”, rekla je Fajon na konferenciji za novinare u EP.

Ona je izrazila nadu da mehanizam za suspenziju bezviznog režima nikada neće biti primenjen.

“Prema mojim saznanjima, većina država članica EU spremna je da podrži ponovno uvođenje viza za građane Srbije”, rekla je Fajon.
Fajon je naglasila da će, ako vize budu ponovo uvedene, biti veoma teško da se Srbija vrati na “belu šengensku listu”.

“To bi onda mogao biti predmet politizacije i zato se nadam da mehanizam za suspenziju nikada neće biti primenjen”, rekla je ona.

Fajon je istakla da je u prvih osam meseci ove godine više od 14.000 građana zemalja Zapadnog Balkana zatražilo azil u “šengenskoj zoni”, a da je gotovo polovina njih iz Srbije.

Ona je nagovestila da bi se ovaj problem mogao pogoršati.

“Dolazi zima, a znamo da se tada obično broj zahteva za azil povećava”, kazala je ona.

Dačić: Srbija će platiti troškove azilanata

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da bi ponovno uvođenje viza ostavilo teške posledice za Srbiju, ali i Evropsku uniju i predložio da Srbija plati troškove za 10.000 azilanata koji su u Evropi.

“Reč je o manje od 10.000 azilanata u celoj Evropi… Mi ćemo za tih 10.000 platiti troškove jer bi to bila manja šteta za Srbiju nego ukidanje viza”, rekao je Dačić novinarima u pauzi skupa o trgovini ljudima u jugoistočnoj Evropi

On je istakao da je vizna liberalizacija jedina konkretna stvar EU koji su građani Srbije videli u poslednjih nekoliko godina.

Dačić je rekao da među azilantima koji odlaze u Evropu najviše ima Roma i Albanaca i da je potrebno promeniti sredinu u kojoj oni žive, što je dugoročan proces.

“Da izbacujemo Rome i Albance iz autobusa, to ne bi odobrila Evropska unija”, rekao je Dačić i dodao da je Srbija zatražila spisak imena ljudi koji su otišli u Evropu da traže azil.

Premijer je istakao da će učiniti sve da ne bude ukinuta vizna liberalizacija i da će to biti tema svih njegovih razgovora sa zvaničnicima EU.

On je dodao da bi u utorak ili sredu trebalo da se sastane s radnom grupom za pitanja lažnih azilanata.

“Dosta smo uradili zajedničkog (Srbija i EU) i ne znam zašto bi neko koristio Srbiju i Makedoniju kao primer za države kojima treba da se ukinu vize”, rekao je Dačić.

Kacin: EU nije samoposluga, pa da Srbija može da bira

U Izjavi za Radio-televiziju Vojvodine izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin kaže da je pitanje azilanata zloupotreba pojedinaca, ali i organizovanog kriminala i da to zahteva da i druge službe, a ne samo ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova, rade svoj posao.

On je rekao je da je mogućnost uvođenja viza direktna posledica nezadovoljstva zemalja koje opterećuju lažni azilanti, jer reakcija je uvek politička, ali sve češće pominjanje viza, posledica je i nezadovoljstva unije time koliko je Srbija posvećena evrointegracijama, a to, kaže Kacin, ne mogu pokriti troškovi vraćanja azilanata, koje je Dačić danas predložio.

“Evropska unija nije samoposluga, pa da Srbija može da bira to što njoj odgovara, a druge stvari na koje se obavezala da ignoriše i gura na stranu. Odgovoriću vam na svoj način. Dijalog između Beograda i Prištine davno je krenuo, od svega što ste se dogovorili mnogo toga nije implementirano, isto važi i za vizni režim.”, rekoa je Kacin

Iako nije želeo da potvrdi da li će se predlog mehanizma za suspenziju viznog režima ubrzo naći u Evropskom parlamentu, Kacin je rekao da treba raditi na tome da se takav predlog ne dođe na dnevni red, te da od Vlade Srbije očekuje manje disonantnih tonova na putu za Evropsku uniju.

Belgija za slobodni vizni režim Srbije

Ambasador Belgije u Beograd Alen Kundicki rekao je da je ta država za slobodni vizni režim Srbije.

“Mi želimo da Srbija bude deo evropskog sistema i mi volimo da idemo u Srbiju bez viza”, rekao je Kundicki.

On je kazao da je Srbija napravila pozitivan pomak u rešavanju problema lažnih azilanata, ali da taj problem još nije rešen.

“Premijer Srbije se skoro sreo sa zvaničnicima Belgije i tada smo rekli da cenimo napore koje je Srbija učinila”, rekao je Kundicki i dodao da se odgovornost za lažne azilante ne prebacuje na zemlje kao što je Srbija.

“Istina je da imigranti opterećuju imigracione službe evropskih zemalja. To je težak slučaj i želimo da se to reši”, rekao je belgijski ambasador.

On je ocenio da se Srbiji nalazi na listi zemlja “u kojima je život bezbedan” i da misli da u Srbiji nisu ugrožena ljudska prava.

Vučić uveren da bezvizni režim neće biti ugrožen

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da bezvizni režim Srbije neće biti ugrožen, i da će problem sa azilantima biti rešen.

“Problem sa azilantima postoji, ali će on biti rešen”, izjavio je Vučić novinarima i najavio da će kontrola azilanata biti pojačana.

On je dodao da je njihov broj ipak smanjen.

Vučić je rekao novinarima da je pre dva dana razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom i da je uveren da neće biti ukidanja bezviznog režima Srbiji.

“Postoji bojazan, ali sam uveren da se to neće dogoditi”, naglasio je i objasnio da pitanje azilanata nije političke, već tehničke prirode i da se mora voditi računa da “tim ljudima ne budu kršena ljudska prava”.

Banović: Država se trudi da smanji broj lažnih azilanata

Država daje sve od sebe da prevaziđe problem lažnih azilanata i na tom polju su ostvareni značajni rezultati, kazao je danas Načelnik Uprave granične policije Srbije Nenad Banović.

“U najnovijem izveštaju Evropske komisije stoji da je Srbija ostvarila umereni napredak na polju lažnih azilanata za razliku od 2011. godine kada smo ostvarili bitan napredak”, kazao je Banović Beti.

Prema njegovim rečima, u svim zemljama Evropske Unije, osim Nemačke i Švajcarske, beleži se višegodišnji pad broja lažnih azilanata i naveo da je to rezultat koordiniranih akcija sa vladama tih zemalja.

Banović je dodao da će danas imati sastanak sa oficirom za vezu Nemačke ambasade u Beogradu Piterom Krabačom, kako bi Nemačka i Srbija pronašli rešenja za problem lažnih azilanata.

EK zabrinuta zbog azilanata sa Balkana

Evropska komisija je veoma zabrinuta zbog talasa azilanata sa Zapadnog Balkana i upozorava na posledice ako se problem ne resi, saopšteno je danas u sedištu Evropske unije.

“Mehanizam za uvođenje viza još nije uspostavljen, ali će o tome biti reči na ministarskom savetu 25. oktobra”, rekao je na konferenciji za novinare portparol komesarke EU za unutrašnje poslove Mikele Ćirkone.

On je rekao da je Komisija primila pismo šestorice ministara unutrašnjih poslova članica EU koji traže pokretanje mehanizma za uvođenje viza za pojedine zemlje Zapadnog Balkana.

Portparol komesarke Sesilije Malstrom je odbio da navede o kojim balkanskim zemljama se radi, ali je iz novinskih izveštaja poznato da se pismo odnosi na Srbiju i Makedoniju.

Zemlje koje zahtevaju uvođenje viza su Nemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Belgija i Holandija, precizirao je on.

Ćirkone je objasnio da Komisija može, ukoliko oceni da je zahtev za šestorice opravdan, da predloži Evropskom savetu da po hitnom postupku suspenduje “beli šengen” za pojedine zemlje, koji onda to može da usvoji prostom većinom.

U izjavi Tanjugu Ćirkone je još dodao da o toj eventualnoj odluci mora da se saglasi i Evropski parlament.

“Sada je na zemljama Zapadnog Balkana da preduzmu mere kako se ovo ne bi dogodilo”, rekao je Ćirkone.

On je precizirao da te mere uključuju koordinaciju sa zemljama pogođenim prilivom azilanata, informisanje građana o posledicama zloupotrebe prava na azil, bolju graničnu kontrolu i rad sa putničkim agencijama koje prevoze azilante.

Kako je dodao u Komisiji su “ekstremno zabrinuti” zbog naglog priliva azilanata.

On je upozorio da je bezvizni režim privilegija koja podrazumeva veliku odgovornost, a da je na zemljama iz koje azilanti dolaze da preduzmu mere da zaustave zloupotrebe.

Rasprava o zaustavljanju azilanata, a ne o uvođenju viza

Četiri zemlje Evropske unije su zatražile da se na zasedanju Saveta ministara EU 25. oktobra razmotre hitne mere za zaustavljanje naglog priliva “lažnih azilanata”, naročito iz Srbije i Makedonije, ali nije zatraženo ponovno uvođenje viza za državljane tih zemalja.
To su danas agenciji Beta potvrdili zvaničnici u Evropskoj komisiji koji su upozorili da je “novonastala situacija ozbiljna”, a da će redovni izveštaj o režimu EU bez viza biti podnesen iduće nedelje Savetu ministara.

Funkcioneri u EK su dodali da su Nemačka, Francuska, Švedska i Luksemburg u pismu Evropskoj komisiji zatražile da se ubrza i usvajanje u Evropskom parlamentu mehanizma koji omogućava Evropskoj komisiji da na traženje nekih članica “u izuzetnim situacijama” bude privremeno ukinut bezvizni režim ulaska na šengensku teritoriju EU za građane nekih država.

To se može dogoditi u slučajevima naglog porasta neopravdanih zahteva za azil, odnosno kad Evropska komisija i Savet ministara procene da je ugrožena bezbednost EU.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO