Evo šta sve banke primaju kao garanciju

0185007.73

Kao garanciju da će vratiti kredit banci ili nekom drugom poveriocu, građani u zalog daju automobile, traktore, ali i krave, piliće, svinje, stada ovaca, pa i konje. Bilo je slučajeva da se u zalog stave čak i ugovori o prodaji fudbalera, piše “Blic”.

Prema poslednjim podacima, u septembru je zabeleženo 117.674 aktivnih založnih prava, dok je iznos potraživanja koji je njima obezbeđen prešao 33,32 milijarde evra.
Kad stavi stvar pod zalog, dužnik na taj način garantuje da će ispuniti preuzete obaveze i vratiti dug. U suprotnom, svejedno da li duguje rate za kredit banci ili robu nekoj firmi, zalog se aktivira i objekat obezbeđenja postaje vlasništvo poverioca.

Prema podacima Agencije za privredne registre, koja ima i registar zaloga, u ovom trenutku aktivna su 254 ugovora o založnom pravu gde su zalog krave, dva ugovora gde su založeni konji i 12 – pilići.

Tako je preduzeće “Mlinko Amos”, na primer, kao zalog za dug od 46,51 milion dinara Veterinarskom zavodu, dalo 194.000 pilića i 265 tovnih svinja. Životinje mogu biti zalog i za kredit kod banke, mada bankari takvo obezbeđenje nerado prihvataju.

– Poljoprivrednici mahom kao zalog daju traktore, krave ili stado ovaca. Imamo takvih slučajeva ako je neko već klijent banke, ali nam nije baš u interesu takvo obezbeđenje kredita. Ako klijent ne vraća kredit, tu stoku treba hraniti i čuvati dok je ne prodamo -, kažu bankari, i dodaju da je njima uvek bolje ako klijenti kao garanciju ponude nešto “čvrsto”, poput umetničke slike, automobila…

Poverioci mogu biti i građani kao fizička lica, a potraživanja u dinarima ili devizama. Za dug od 51.538 evra Žarku Gavriloviću, na primer, jedna firma u zalog je ostavila šest kompjutera, fotokopir-aparat, kožnu garnituru, tri umetničke slike…

– U zalog se stavljaju razne stvari – automobili, proizvodne mašine, traktori, umetnički predmeti, voćne kaše za proizvodnju sokova, žitarice, ali i fudbaleri -, objašnjavaju u APR-u.

Iz podataka APR-a vidi se da je ove i prošle godine, na primer, FK Crvena zvezda za kredit kod dve banke u zalog dala ugovore o prodaji fudbalera ili njihovim naknadama. Za prvi kredit od milion evra, ovaj klub je u zalog dao ugovor zasnovan na potraživanju budućih naknada po osnovu treninga fudbalera Filipa Jankovića. Za kredit od 1,45 miliona evra, kao zalog je dat ugovor o transferu Luke Milivojevića.

sandzakhaber / izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO