EVO KADA JE PLANIRANO DA SE ZAVRŠI URGENTNI BLOK U NOVOM PAZARU!

Lekari službe novopazarske Hitne medicinske pomoći dnevno zbrinu više od 300 pacijenata u tri smene. Mogli bi da prime još njih ali uslovi u kojima godinama rade to ne dozvoljavaju.

Male, skučene ambulante nekada su prepune nestrpljivih pacijenata koji nemaju razumevanja za uslove u kojima se radi. Sa nestrpljenjem očekuju da pređu u nove prostorije i kako kažu počnu da rade kao ljudi. Izgradnja novog Urgentnog bloka koji će finansirati Evropski Progres za njih je ostvarenje svih želja.

Glavna sestra Hitne službe Selma Tutić godina čeka da se pronađu sredstva I da se renovira HItna služba. Vest o izgradnji novog, modernog Urgentnog bloka, obradovala ju je I jedva čeka da se preseli u nove prostorije.
“Stvarno smo ovo zaslužili. Nekako mislim da smo najpreči, jer svi, I hitni I oni ne hitni slučajevi prvo dolaze kod nas. Jedva čekam kraj godine I nove radne prostorije” – kaže Tutić.

Sa njom se slaže I doctor Jasmin Spahić koji naglašava da je posebno teško zimi, kada su pune čekaonice, posebno u trećoj smni kada ima I po 100 intervencija. On se raduje prelasku u nove prostorije jer će svima biti mnogo lakše, I pacijentima I lekarima.

Projekat izgradnje nove Hitne pomoći dugo se pripremao u lokalnoj samoupravi, a Evropski Progres je krajem 2015. godine na sastanku Upravnog odbora baš u Novom Pazaru prepoznao značaj izgradnje ovog objekta i finansijski ga podržao.
“Aplicirali smo kod Evropskog Progresa sa ovim kapitalnim projektom I oni su nam ga odobrili. Grad Novi Pazar ima obavezu da kupi dva nova, moderna vozila, da uloži oko 30 odsto od ukupne vrednosti projekte, negde oko 270.000 evra, doć ostatak do 900.000 evra uložiti Evropski Progres” – objasnio je pomoćnik gradonačelnika zadužen za medjunarodne projekte Faruk Suljević.
On je naveo I da je početkom ferbuara raspisan tender za izvođače radova koji će trajati do 4.aprila. Predstavnici devet firmi koje su se prijavile na tender obišli su lokaciju I upoznali se svim što je neophodno da znaju u vezi sa izgradnjom objekta od 1200 kvadratnih metara.
Više savremenog prostora u novoj Hitnoj pomoći, značiće i nova radna mesta, najavio je direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović.
“Mi trenutno imamo 18 ekipa koje rade u tri smene, ali nam je potrebno još ljudi. Prelaskom u nove prostorije, I taj uslov će se stvoriti da se zaposli još ljudi. Nadam se da ćemo od Urgentnog bloka napraviti moderan Urgentni centar” – rekao je Ćorović.
Novi Urgentni blok imaće tri nivoa, posebno odvojenu dečiju Hitnu pomoć, deo za pružanje hitne medicinske pomoći odraslima, a posebno će biti odvojene I prostorije za kratko zadržavanje pacijenata. Ono što je najbitnije, jeste da će postojati poseban parking za vozila ali I direktan ulaz iz Ulice generala Živkovića.
Ka zdravstvenoj zaštiti koju pruža Dom zdravlja Novi Pazar gravitira 300. 000 stanovnika, iz Tutina, Sjenice, Zubinog Potoka, Leška i Novog Pazara. Novi Urgentni blok rešiće mnoge probleme koji već godinama muče i lekare i pacijente.
Izvor. RTVNP – K.Radović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO