Erdogan zabranjuje mješovite studentske domove

110

Djevojke i mladići ne mogu živjeti u istom domu, to je suprotno našem karakteru koji je konzervativno-demokratski’

Turski premijer Redžep Tajjib Erdogan a koji je član ”Stranke pravde i razvitka”, izjavio je kako je dao upute i naredbe za provjeru i pretrese mješanih studentskih domova, a što je izazvalo oštre reakcije i novu debatu o mjestu religije i njegove odredbe u turskom društvu.

Turski mediji i novine prenose izjavu Erdogana gdje rekao pred kadrovima vladajuće stranke na sedmičnom sastanku održanom u Ankari :”Ne mogu studenti i studentice (učenici i učenice) živjeti i boraviti u istom domu, to krši i suprotno je našem karakteru koji je konzervativno-demokratski”, izjasnivši se protiv miješanih studentskih domova.

Naglasio je da njegova vlada ide u smjeru “nadzora” situacije, ne precizirajući hoće li miješani domovi, kojih je u Turskoj sve manje, biti rasformirani.

Njegove su izjave na društvenim mrežama izazvale burne reakcije, a brojni su Turci premijera optužili za miješanje u privatni život i još jedan pokušaj “islamizacije” zemlje.

U drugoj odvojenoj vijesti vezanoj za Tursku; turska policija uhitila je 16 osoba osumnjičenih za pripadnost “Al Qaedi”, pretresanjem i upadima  u četri različite pokrajine (provincije) u Turskoj.

Prema pisanju turskog lista “Zaman”; akcija je uslijedila nakon godinu i pol dana istraživanja i prtaćenja članova “Al Qaide” u Turskoj, postrojbe policije istovremeno su upale u ranu zoru, na više mjesta u pokrajinama Erzincana, Konya, Diyarbakira, i Istanbula.

Policija je uhapsila i privela 12 osoba u pretresa u Erzincanu, 2 osobe u Konyi, a po jednu osobu u Diyarbakiru i Istanbulu (što znači ukupno 16).

SandzakHaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO