Erdogan smenio pola vlade

Recep Tayyip Erdogan

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan smenio je ukupno 10 ministara, posle velikog korupcijskog skandala, zbog kojeg su ostavke podnela trojica ministara.
Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da je imenovao nove ljude na mesta trojice ministara koji su podneli ostavke – u ministarstvima unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine – kao i da je smenio ministre pravde, saobraćaja, porodičnih pitanja, sporta, industrije i jednog od četvorice potpredsednika vlade, što je gotovo pola vlade, prenosi AFP.

Erdogan je rekao da su u stvari on i njegovi saveznici prava meta istrage povodom velikog korupcijskog skandala koji je potresao vladu, dok ga je opozicija optužila da pokušava da vlada preko “države u državi”.

Erdogan je poručio da pokušaji da njegovo ime bude povezano sa aferom neće uroditi plodom, preneli su turski mediji, javio je AP.

Smene u turskoj vladi dogovorene su na sastanku iza zatvorenih vrata s predsednikom Abdulahom Gulom.

Erdogan, koji je vodi Tursku vladu od 2002. i lider je konzervativne i islamističke Partije pravde i razvoja (AKP), opisao je još jednom tekuću istragu zbog optužbi za korupciju kao “prljavu kampanju protiv njegove vlade”.

Ministar ekonomije Zafer Čaglajan, ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler i ministar za životnu sredinu Erdogan Bajraktar podneli su juče ostavke u okviru istrage velikog korupcionaškog skandala koji potresa vladu Erdogana.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela pre 10 dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliski s Erdoganovom vladom i smenile 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, a do sudjenja na slobodu pustila 33 okrivljenih.

Vlasti su zvanično optužile 24 osobe koje su u pritvoru, medju kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara Čaglajana i Gulera i generalni direktor državne Halkbank banke.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO