Erdogan se “predomislio”:Teroristi meta operacije u Siriji

716

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je turska operacija u Siriji uperena protiv “terorističkih organizacija”.

Ova izjava dolazi dva dana pošto je Erdogan rekao da je intervencija namenjena okončanju “vladavine tiranina” predsednika Sirije Bašara el Asada.

“Cilj operacije ‘Štit Eufrata’ nije neka osoba, već je usmerena protiv terorističkih organizacija”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

U Turskoj je danas u poseti Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije koja je zatražila objašnjenje Ankare posle Erdoganove izjave o potrebi zbacivanja Asada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u sredu da je Erdoganova izjava o Asadu, koji ima podršku Rusije, u suprotnosti s ranijim izjavama turskog predsednika.

Erdogan je rekao da niko ne treba da sumnja o pitanju intervencije u Siriji koju Turska često pominje. “Neka niko ne komentariše na drugačiji način ono što mi govorimo”, dodao je on.

Turska se približila Rusiji posle smirivanja krize u odnosima izazvane prošle godine turskim obaranjem ruskog bombardera nad sirijsko-turskom granicom.

Iako su se dve zemlje približile, i dalje imaju oprečne stavove o sirijskoj krizi – Ankara podržava sirijske pobunjenike, a Moskva sirijskog predsednika Bašara el Asada.

izvor: B92