Erdogan: Alija Izetbegović je bio jedan od najvećih državnika 20. stoljeća

Predsjednik Vlade Turske i lider Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan se u toku današnjeg obraćanja pred poslaničkim klubom AK Parti u Velikoj skupštini Republike Turske prisjetio i 10-te godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića i kazao da je on bio ”veliki i čovjek od ideje” i jedna od najvećih državnika 20. stoljeća, izvještava novinar Anadolu Agency.

20131022-172246.jpg

Podsjetivši da se ovih dana obilježava 10. godišnjica od Izetbegovićeve smrti, Erdogan je istakao da je Izetbegović, svojim čvrstim držanjem u teškim periodima na Balkanu, kao i svojim djelom i liderstvom, ostavio upečatljiv trag u srcima ljudi, ne samo u BiH, već i u cijelom svijetu.

„Uprkos svim pritiscima, zlu, pokušajima asimilacije, on nikada nije skrenuo sa svojeg puta. Uprkos godinama života provedenim u zatvoru, nije odstupio od borbe za svoju zemlju i narod. Sposobnost i liderstvo koje je pokazao u toku posljednjeg rata u BiH svrstavaju ga među najveće državnike 20. stoljeća i historije“, kazao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da je neposredno prije smrti Izetbegovića posjetio u sarajevskoj bolnici i da mu je Izetbegović „u emanet ostavio da se brine za BiH”.

„Kasnije sam od njegovog sina (Bakira Izetbegovića, op. a.) saznao da je neposredno pred moju posjetu izašao iz kome. I deset godina nakon njegove smrti svakim trenom pokazujemo da se brinemo o njegovoj oporuci. Još jedanput molim Boga da se smiluje rahmetli Izetbegoviću koji je ukopan na šehidskom groblju u Sarajevu“, kazao je Erdogan.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO