Engleski Channel 4 emituje Ezan u vrijeme Sufura – video

Emitovanje ezana u vrijeme sehura tokom mjeseca ramazana, na jednom od najgledanijih engleskih televizijskih kanala – “Channel 4”, naišlo je na pozitivne reakcije muslimanske zajednice u toj zemlji. 
chaneel
Televizijska stanica “Channel 4” od početka mjeseca ramazana emituje sabahski ezan u vrijeme sehura, a osim toga, svakim radnim danom, nakon večernjih vijesti, emituje i kratke filmove pod nazivom “Ramadan Diaries” (Ramazanski dnevnici), u kojima se govori o ramazanskoj svakodnevnici jednog muslimana u Engleskoj. Sabahski ezan svaki dan pogleda u prosjeku između 80 i 150 hiljada ljudi, a program “Ramadan Diaries” između 400 i 500 hiljada gledalaca. Taj engleski kanal svaki dan nakon vremenske prognoze daje i informacije o vremenu sehura i iftara za Englesku.
Ralph Lee, urednik programa na kanalu “Channel 4”, govoreći o ramazanskom programu koji su pripremili, rekao je da imaju za cilj muslimanima koji žive u Engleskoj, ali i onima koji nisu muslimani, objasniti i približiti ramazan koji ove godine pada u duge i tople ljetne dane.
“Postoji potreba da se preispita tačnost veze koja se uspostavlja između islama i terorizma”, rekao je Ralph Lee. Izražavajući nadu da će program koji emituju Englezima pomoći u bolje razumijevanju muslimana, Lee je dodao: “Reakcije i e-mailovi koje sam dobio od muslimana pokazuju da ih se do sada ignorisalo i da su veoma zadovoljni sa ovim što je napravljeno.” Uz pozitivne reakcije muslimana na ramazanski program Channel 4, postoje i grupe ekstremne desnice koje se protive.
Lee kaže i da je “jedna ekstremna manjina” prema njima uputila negativne reakcije te da ta grupa smatra da nije dobro da se u jednoj kršćanskoj zemlji emituje sabahski ezan. Međutim, Lee im odgovara: “Ove reakcije čine još važnijim ono što radimo”.

Glas mujezina na londonskim ulicama 
U ramazanskom programu koji engleski televizijski kanal emituje svako jutro tokom mjeseca ramazana, jedan mujezin se šeće ulicama Londona i zastajući ispred čuvenih londonskih građevina kao što su Big Ben, Tower Birdge, Trg Piccadilly, zgrada Shard, uči ezan za sahab namaz.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO