Elfić sa delegacijom saveta evrope

Delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta evrope posjetila je Narodnu skupštinu Republike Srbije. Delegaciju Savjeta evrope predvodio je Mr. Ferenc Kalmar  izvjestilac komiteta za jednakost i nediskriminaciju.

Delegacija Savjeta evrope u posjeti skupštini Republike Srbije

 

Tokom posjete upriličen je sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka nacionalnih zajednica i manjana i Skupštini Srbije.

Na sastanku se  govorilo o statusu nacionalnih manjina u Republici Srbiji i problemima sa kojima se suočavaju. Kao predstavnik manjinske koalicije SVE ZAJEDNO u Parlamentu Srbije,  Narodni poslanik Elfić, je istakao da put Srbije ka Evropskoj uniji, je put koji nema alternativu, i da za to postoji široka podrška nacionalnih manjina i zajednica u Republici Srbiji. Jedno od značajnih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU predstavlja i status ovih zajednica koji nije na zavidnom nivou. On je istakao da postoje jasna i dobra ustavna i zakonska rješenja, ali da implementacija predstavlja krucijalni problem u ostvarenju prava nacionalnih zajednica.

Stepen nezaposlenosti u  področjima na kojima žive nacionalne manjine nekoliko puta je veći od državnog prosjeka što izaziva nizak životni standard kontinuirano raseljavanje pripadnika nacionalnih zajednica.

Elfić je istakao da pored navedenog nacionalne zajednice nisu u mogućnosti u punom kapacitetu koristiti zakonska prava korišćenja maternjeg jezika u službenoj upotrebi i u sistemu obrazovanja, i naveo da procenat zastupljenosti Bošnjaka u policiji, sudstvu i drugim državnim institucijama je reciprocan u odnosu na broj bošnjaka koji živi u Sandžaku.

Tokom posjete delegacija Savjeta evrope pored Narodne skupštine  posjetiće predstavnike Vlade Republike Srbije kao i skupštinu AP Vojvodina.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO