Elfić izlazimo samostalno, cilj tri mandata!

Novi Pazar – Bošnjačka demokratska zajednica koju predvodi Emir Eflić na predstojeće izbore izlazi samostalno sa manjinskim partijama iz Vojvodine a nosilac ove liste biće Emir Elfić. Pet manjinskih partija učestvovaće na predstojećim parlamentarnim izborima u okviru koalicije “Lista nacionalnih zajednica” Elfić je kao cilj “Liste manjinskih zajednica” naveo osvajanje tri mandata.
Na predstojećim parlamentarnim izborima u okviru koalicije “Lista nacionalnih zajednica” učestvovaće pet manjinskih partija, a nosilac liste biće Emir Elfić iz Bošnjačke demokratske zajednice.

Uz BDZ, paraf na koalicioni sporazum stavili su i predstavnici Demokratske zajednice Hrvata, Pokreta Mađarske nade, Mađarskog građanskog saveza i Stranke mađarskog jedinstva, a kako je predstavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u Subotici, nije isključeno da se ovoj koaliciji priključi još neka partija.

Prema Elfićevim rečima, glavni razlog njihovog zajedničkog nastupa leži u stavu da se dosadašnji metod ostvarenja prava nacionalnih zajednica, kroz delovanje određenih političkih subjekata uz velike partije, nije dobar i nije dao zadovoljavajuće rezultate u smislu očekivanja nacionalnih zajednica.

Drugi navedeni razlog je potreba za decentralizacijom i regionalizacijom Srbije.

Elfić smatra da su nacionalne zajednice bile pokretači demokratskih promena, “lakmus papir” svih loših stvari koje su se dešavale u “ludilu režima” Slobodana Miloševića, sa velikim obećanjima da će se stanje nacionalnih zajednica promeniti i da će status biti tamo gde im pripada.

“Veći deo nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji polažu pravo na autohtonost i mi sebe ne smatramo manjinama onako kako nas posmatraju. Smatramo da ćemo se punim političkim kapacitetom i zalaganjem boriti i za promenu ustava u tom smislu“, rekao je Elfić.

Kao drugi razlog za formiranje ove koalicije Elfić je naveo potrebu za decentralizacijom i regionalizacijom Srbije, uz ocenu da Srbija nema alternativu na putu evrointegracija i da treba ići u pravcu “punih evroatlanskih integracija”.

Uz podsećanje da je slična koalicija, tada pod nazivom “Sve zajedno”, na prethodnim izborima osvojila jedan mandat, a da im je drugi izmakao za oko 1.000 glasova, Elfić je kao cilj “Liste manjinskih zajednica” naveo osvajanje tri mandata.

Pet udruženih manjinskih stranaka od danas kreću u prikupljanje potrebnih 10.000 potpisa, što je ocenjeno kao nekorektno, pošto smatraju da su u podređenom položaju, nakon čega će biti predata lista kandidata za poslanike.

Novinarima je rečeno da će prva dva mesta na listi biti kandidati BDZ, na trećem mestu biće kandidat Pokreta mađarske nade, na četvrtom predstavnik Demokratske zajednice Hrvata, na petom predstavnik Mađarskog građanskog saveza, a na šestom predstavnik Stranke mađarskog jedinstva.

Predsednik MGS Laslo Rac Sabo rekao je da trećinu Srbije predstavljaju manjine, što je po njemu velika snaga, te da je ovom koalicijom otvoren novi horizont u borbi za autonomiju i decentralizaciju, što je ocenio kao glavne razloge siromaštva u zemlji.
Đorđe Čović, lider DZH, istakao je da nacionalne zajednice moraju uzeti učešće u parlamentu, pogotovo zbog otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom, u kojima se po njegovom mišljenju moraju čuti i uvažiti stavovi manjina, što je jedan od razloga za stvaranje ove koalicije.
Predsednik PMN Laslo Balint ocenio je manjinske probleme kao slične, a zajednički nastup kao mnogo bolje rešenje u odnosu na nastup sa velikim strankama, jer se ovim predstavljaju kao alternativa za sve nacionalne zajednice u Srbiji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO