Egipat: Novih 37 smrtnih, 491 doživotna kazna

Egipatski sud je u ponedjeljak izrekao smrtnu kaznu za novih 37 osoba, pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija. Za 491 osobu je izrečena doživotna kazna zatvora, dok postoji mogućnost da će državni muftija podržati smrtnu kaznu za još 683 osobe.

Prema informacijama izvora bliskih sudu, sud je izrekao smrtnu kaznu za 37 Mursijevih pristalica pod optužbom za nasilje u provinciji Minya, u kojoj su snage sigurnosti ubile na stotine demonstranata tokom protesta u Kairu i Gizi. Po istoj optužbi, 491 osobi je izrečena doživotna kazna zatvora.

Presuda je donesena nakon što je sud konsultovao velikog muftiju – vrhovnog egipatskog vjerskog zvaničnika, od kojeg je zatražio da izvrši neobavezujuću reviziju sudskog procesa. Na odluku suda je moguće uložiti žalbu, prenose isti izvori.

Pomenutih 683 lica, Mursijevih pristalica, uključujući i lidera Muslimanskog bratstva Muhameda Bedija, isti je sud predložio muftiji kao potencijalne osuđenike na smrt, zbog navodnog napada na policijsku stanicu u Minyi i ugrožavanje javne sigurnosti.

Sud će konačnu odluku o njihovom slučaju donijeti 21. juna.

Egipatska vlast, podržana vojskom, pokrenula je veliki obračun i progon Muslimanskog bratstva od zbacivanja Mursija sa vlasti.

Na hiljade članova i simpatizera ove organizacije uhapšene su u posljednjih osam mjeseci.

Sandzakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO