Džihadisti u Iraku bogati i napreduju prema Bagdadu!

BERLIN – Džihadisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji su u žestokom naletu preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova na severu Iraka i približavaju se Bagdadu, bogati su, nezavisni i ne polažu nikome račune, piše nemački dnevnik “Zidojče cajtung”.

“Zidojče cajtung” ukazuje da se ISIL u Siriji nametnuo kao najsnažnija vojna frakcija i eksploatiše, kako tvrdi list, više naftnih polja u toj zemlji, a proteklih dana spojili su svoj sirijski deo sa većom teritorijom u Iraku, tako da sada kontrolišu regione u dve zemlje.

List navodi da je ISIL nekada bila bliska Al Kaidi i da se i Saudijska Arabija “trese od straha pred njima, iako su im nekada novčano pomagali”.

“Zidojče” upozorava da bi ovaj uspeh sunitskih ekstremista iz ISIL-a mogao da susedne zemlje isprovocira na napad, jer Iranci neće dopustiti da suniti ponovo preuzmu vlast u Iraku.

Kriza s taocima u turskom konzulatu u Mosulu pokazuje da se ISIL ne drži nikakvih pravila. Naime, Turska je od početka sukoba u Siriji bila na strani pobunjenika iz čijih redova je nastao ISIL.
“Uspeh ISIL u Siriji i sada u Iraku bio bi nezamisliv bez početne podrške i pomoći spolja”, tvrdi Valter Poš iz Instituta za nauku i politiku u Berlinu dodajući da se finansijski pomagači nalaze u Zalivu, to jest da su ovu grupu podržale Saudijska Arabija i Katar.

On dodaje da se čini da ISIL više nije potrebna podrška i da je već neko vreme postala samostalni igrač.
“ISIL je sada van svake kontrole. Kroz osvajanje teritorija i kriminalne poslove u sirijskom građanskom ratu, grupa raspolaže sa dovoljno finansija da može sebi dopustiti da igra samostalno”, ukazuje nemački ekspert.

Uspon iračko-sirijskih sunitskih milicija pokazuje sličnu razvojnu liniju kao i onu koju su prošli talibani u Avganistanu, ukazuje list, podsećajući da su se talibani pojavili 1994. godine u zemlji razorenoj građanskim ratom i najpre razvlastili lokalne plemenske gazde, stavili stanovništvo pod apsolutnu kontrolu, a onda preuzeli vlast da bi uspostavili “Božju državu”.

Kao i nekad talibani, tako se danas borci ISIL-a predstavljaju kao bogobojažljivi ratnici, koji žele da poštuju isključivo Kuran, a pri tom se, kako dodaje list, ne sme zaboraviti da su avganistanski Talibani uvek bili instrument susednog Pakistana, koji je tražio način da poveća uticaj na Avganistan kako bi uspostavio vazalsku vlast u susednoj zemlji.

“Zidojče” ukazuje da bi ISIL mogao predstavljati opasnost po Saudijsku Arabiju, jer nema nikakvde garancije da neće odlučiti da krene prema toj zemlji, koja je “san snova svih Božjih ratnika”, jer su u njoj sveta mesta Meka i Medina.

“Božiji ratnici” brinu posebno Nemačku, piše dnevnik “Zidojče cajtung”.

Salafisti, koji se sa ratišta iz Sirije vraćaju u Nemačku zadaju nemačkom ministrima unutrašnjih poslova veliku brigu, jer u njima vide veliku opasnost.

Ministri unutrašnjih poslova svih nemačkih pokrajina doneli su odluku da u borbi protiv huligana, islamista i kriminalaca policijske vlasti na svim nivoima, to jest savezne i pokrajinske, treba tešnje da sarađuju.

Posebnu brigu, u zaključku, ministri su izrazili u vezi s povratkom salafista iz građanskog rata u Siriju. S tim u vezi oni su najavili da će ograničiti, usaglašenim delovanjem svih bezbednosnih snaga, izlazak ekstremista preko Turske u Siriju.

Od 2012. je više od 320 radikalnih islamista napustilo Nemačku u pravcu Sirije, a oko dve desetine od njih se već vratilo u Nemačku.

Zbog obuke koje su prošli u ophođenju sa oružjem i eksplozivom oni su “neuračunljiva opasnost“, ocenio je s tim u vezi ministar inostranih poslova Severne Vestaflije Ralf Jeger.

Ministri su se dogovorili da uspostave radnu grupu koja bi izgradila “mrežu za prevenciju salafizma“.

AP Photo/Militant Website, File

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO