Država prodaje celokupno vlasništvo u Telekomu! Otkrivamo gde ide novac

Za godinu dana trebalo bi da bude okončana prodaja nacionalnog operatera, a prema saznanjima “Blica”, država će na tenderu najverovatnije prodati celokupno vlasništvo.

Kako nam je potvrđeno, uskoro će biti raspisan javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju “Telekoma Srbija”. Nakon toga znaće se po kom modelu će biti prodat nacionalni operater.

Proces prodaje biće okončan najkasnije za godinu dana. Novac od privatizacije biće uložen u otvaranje novih radnih mesta, odnosno za projekte u navodnjavanju, poljoprivredi i kapitalnoj infrastrukturi, saznaje “Blic”.

463833_1213_lb

Trenutno vrednost kompanije se procenjuje na 1,5 milijardi evra.
– Novac, a očekuje se da bi u ovih godinu dana rasla vrednost “Telekoma” i preko dve milijarde jer će biti nastavljena investiciona ulaganja, bio bi utrošen za to da se otvore nova radna mesta, ali i tamo gde može da se doprinese rastu izvoza. Pošto je “Telekom Srbija” naša poslednja najvrednija srebrnina, neće se utrošiti u zapušavanje budžetskih rupa – ističe naš izvor upućen u proces prodaje.

Inače, za našeg nacionalnog operatera interes su pokazali “Dojče Telekom”, kome je strateški Srbija interesantno područje jer bi tako zaokružio svoje prisustvo u regionu. Trenutno je finiš prodaje slovenačkog “Telekoma”, a “Dojče Telekom” se pominje kao najozbiljniji kupac i očekuje se da će biti postignuta cena od 700 miliona evra.

Ozbiljno interesovanje za “Telekom Srbija” prethodnih meseci pokazale su i jedna finansijska institucija iz SAD, kao i operateri iz Turske i Rusije. Rusima, bi kako je potvrđeno “Blicu”, zbog izgradnje „Južnog toka“ bilo značajno vlasništvo u „Telekomu“ zbog izgradnje optičkih kablova. Rusi su na prošlom tenderu učestvovali kroz ćerku firmu „Oraskom“, koja posluje u Egiptu i Italiji.

Sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO