Drecun: Vlada obavestila EU da ne prihvata odluku o Trepči

560

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da će Brisel pre ili kasnije morati da reaguje na odluku kosovske skupštine da prisvoji Rudarsko metalurški kombinat “Trepča”, samim tim što je Vlada Srbije poslala zvanično pismo evropskoj zajednici povodom toga.

Drecun je, gostujući na RTS, rekao da je vlada u pismu detaljno objasnila zašto ne može da se prihvati takvo ponašanje Prištine i koje sve štetne posledice nosi takva odluka, da je Vlada Srbije ne prihvata, a kako kaže – preduzete su i snažne diplomatske aktivnosti.

“Srbija nema veliki manevarski prostor, ali ima mogućnosti da se neke nepovoljne stvari zaustave i isprave i da se krene u proces dogovaranja. Problem Trepče je od izuzetnog značaja za opstanak srpskog naroda i ne može da se reši bez Beograda i srpskog naroda. Priština je nasiljem većine pokušala da nametne volju koju srpski narod ne prihvata”, rekao je Drecun.

Dodao je da je nedopustivo da se nadglasavaju predstavnici srpske zajednice na Kosovu i da moraju da se uvažavaju njihovi stavovi.

Prema njegovim rečima, takvim potezima Priština pokušava da nametne presedan i da svu imovinu Srbije koja se nalazi na Kosovu, proglasi imovinom samoproklamovane države Kosovo.

“Oni nemaju ni jedan dokaz da su vlasnici imovine Srbije i pokušavaju da čitav proces izokrenu, ali verujem da će zbog bezbednosti i stabilnosti čitavog regiona pitanje imovine dioći na dnevni red u Briselu i koliki rizik nosi ponašanje Prištine”, rekao je Drecun.

Tahiri: Nema razgovora o Trepči, to je crvena linija

Vlada Kosova saopštila je da se o Trepči ne može razgovarati u okviru pregovora Beograda i Prištine u Briselu jer je reč o “imovini Kosova”, objavila je prištinska Gazeta ekspres.

“Više puta smo jasno rekli da neće biti pregovora o imovini Kosova. Nećemo prihvatiti da o Trepči diskutujemo sa Beogradom, to je naša crvena linija”, rekla je ministarka zadužena za dijalog Edita Tahiri za Koha ditore.

Ona je navela da se u Briselu može razgovarati samo o temama o kojima se slože obe strane, i da Priština neće prihvatiti da diskutuje o “imovini Kosova”.

izvor: N1