Dova u znak podrške Turskoj i premijeru Erdoganu

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu obavljena je molitva u znak podrške Turskoj i premijeru te zemlje Recepu Tayyipu Erdoganu, javlja Anadolu Agency (AA).
.

20140103-145722.jpg

Molitva je obavljena nakon klanjanja džuma-namaza, a na inicijativu studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Unije nacionalnih turskih učenika (MTTB), učenika Gazi Husrev-begove medrese i u saradnji s općinom Stari grad. U Gazi Husrev-begovoj džamiji okupili su se turski i bosanski studenti, predstavnici lokalnih vlasti, predstavnici nevladinih organizacija i građani. Prethodno je dova za Erdogana i Tursku održana u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom IZCG. U Sandžaku se danas na dzumi namazu govorilo i sedžadama i još niko od dve Islamske zajednice nije pozvao Bošnjake na dovu.

Jedan od osnivača organizacije “Mladi muslimani” Ismet Kasumagić kazao je da je Erdogan veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Ističući da se u Turskoj nalazi veliki broj ljudi porijeklom iz BiH, Kasumagić je rekao kako Turska i BiH imaju bliske odnose i kako treba učiniti sve da bi veze između dviju zemalja bile još jače.

Profesor na IUS-u Mirsad Karić pojasnio je da je današnja manifestacija najmanje što su građani BiH mogli učiniti za muslimane u Turskoj, te dodao da muslimani u Turskoj moraju biti jedno.

Profesor na IUS-u Metin Bosnak rekao je kako je cilj okupljanja u Sarajevu želja da se pokaže da se Turska ne sastoji samo od Turske.

“Kako u Turskoj živi 76 miliona Bošnjaka, i ovdje postoji 2,5 miliona Turaka. Mi smo na putu, ponekad nas neko pokušava zaustaviti, ali mi ćemo nastaviti na tom putu“, poručio je Bosnak.

Predsjednik Udruženja tursko-bosanskog prijateljstva “Bosfor“ Rizvan Halilović rekao je da će uvijek biti uz Tursku koja u potpunosti podržava nezavisnu BiH. On je kazao da su nemiri u Turskoj, koji su započeli tokom protesta u parku Gezi, prepreke kojima se želi spriječiti njen uspjeh.

Nakon obavljene molitve, građani su uzvikivali slogan “Stoj uspravno, Bosna je s tobom“, te nosili transparante na kojima je pisalo “Jaka Turska, jaka Bosna“ i “Vrijeme je za molitvu“.

Molitva za premijera Erdogana i Tursku bit će obavljena još u 34 tekije širom BiH.

Prošlog petka, nakon džuma-namaza, molitva za turskog premijera Erdogana održana je u Podgorici, uz odobrenje Islamske zajednice Crne Gore

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO