Dopunska signalizacija na autoputevima zbog magle

122069516152ce85c132d9c317828390_640x36185

Putevi Srbije će, pored sprovođenja redovnih mera, uvesti i dopunsku saobraćajnu signalizaciju na kritičnim deonicama autoputeva u Srbiji na kojima ima magle, izjavio je direktor sektora za održavanje javnih puteva i rukovodilac štaba Zimske službe Puteva Srbije, Zoran Stojisavljević.

On je u izjavi za Tanjug izjavio i da je neprilagođena brzina glavni uzrok nesreća na putevima kada ima magle.

Putevi Srbije su, kako je kazao Stojisavljević, u prethodnih mesec dana, zbog čestih saobraćajnih nezgoda usled magle, sredili kompletnu saobraćajnu signalizaciju na kritičnim deonicama, onako kako je to projektima predviđeno.

On je rekao i da su Putevi Srbije početkom 2014. godine naručili projekat dopunske saobraćajne signalizacije na kritičnim deonicama autoputeva u Srbiji na kojima ima magle. Taj projekat, prema njegovim rečima, obuhvata postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, odnosno obeležavanje tačaka na kolovozu pored kojih će na tablama biti istaknuto ograničenje brzine.

“Na primer, između zaustavne i vozne trake biće iscrtane bele tačke sa rastojanjem od 32 do 35 metara. Ukoliko vozač kada je magla vidi dve tačke, ograničenje brzine će biti 60 kilometara na čas, a ukoliko vidi jednu tačku 40 km/h”, naveo je Stojisavljević.

“Nadam se da ćemo u naredne dve nedelje ili mesec dana realizovati taj projekat”, dodao je on.

“Sve to može da da rezultate, ali neće biti dovoljno ako se učesnici u saobraćaju ponašaju na isti način”, naglasio je Stojisavljević.

On je dodao da, pored ovog metoda, u razvijenim evropskim zemljama pokušavaju da skrenu pažnju vozačima na uslove u saobraćaju i korišćenjem izmenljive svetleće signalizacije i elektronskih tabli za obaveštavanje o saobraćaju, što u Srbiji ne može da se primeni zbog nedostatka novca.

Prema njegovim rečima, Putevima Srbije je za redovno održavanje puteva godišnje potrebno 18 milijardi dinara, a za 2014. je opredeljeno oko tri puta manje. Stojisavljević je dodao da bi u Srbiji, kao što je to svuda u svetu, opet trebalo vratiti da se deo novca od maloprodajene cene goriva i deo akzice izdvaja za održavanje putne mreže, jer je nedostatak novca za tu namenu glavni krivac za domaću slabu putnu mrežu.

sandzakhaber / izvor: B92, Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO