Dokazano da mobilni telefoni izazivaju rak!

355

Istraživači iz Nacionalnog toksikološkog programa izložili su muške pacove vrsti radio-frekvencija koje se obično emituju mobilnim telefonima.

Nakon ovog izlaganja, dva tipa tumora su pronađeni kod životinja u mozgu i srcu. Tumori nisu otkriveni kod pacova koji nisu bili izlagani ovim frekvencijama.

Eksperimenti su sprovođeni na više od 2.500 pacova u različitim intervalima u periodu od dve godine.

U izveštaju objavljenom uz studiju, istraživači su rekli:

“Obzirom na široko rasprostranjenu globalnu upotrebu mobilnih komunikacija među korisnicima svih uzrasta, čak i malo povećanje učestalosti oboljenja usled izloženosti radio-frekvencijskom zračenju može imati velike implikacije za javno zdravlje”.

Ova studija se smatra jednom od najvećih i najdetaljnijih kada je u pitanju analiziranje povezanosti upotrebe mobilnih telefona i nastanka raka, a vladu SAD-a je koštala 25 miliona dolara.

Ron Melnik, bivši istraživač nacionalnog toksikološkog programa rekao je za “Vol stri žurnal”: “Ovo istraživanje pobija izjave ljudi koji su govorili da ne postoji rizik upotrebe mobilnih telefona”.

Naučna zajednica je bila podeljena po tom pitanju od ranih 1990-ih godina. Mnoge ranije studije su pokazivale vezu pojave raka i ubotrebe mobilnigh telefona, ali su kritikovane zbog metodologije i malih uzoraka koji bi kasnije mogli da postanu predmet pristrasnosti.