Dobrovoljce iz BiH i dalje regrutiraju za borbe u Siriji! IZ u BIH poziva muslimane iz BiH da se ne miješaju u rat u Siriji

Dobrovoljce iz BiH i dalje regrutiraju za borbe u Siriji!

 

 

 

Regrutacija bh. državljana za odlazak na sirijska ratišta nastavljena je i pored
interesa policijskih i pravosudnih organa u BiH za utvrđivanje elemenata krivičnih djela u organizaciji odlaska više od 50 dobrovoljaca u Siriju, gdje se bore rame uz rame s pobunjenicima protiv režima Bašara el-Asada (Bashar al-Assad), otkriva „Dnevni avaz“.

Mjere opreza 

Kao posrednici odlaska vehabija u ovu zemlju i dalje se spominju Nusret Imamović, vođa selefijskog pokreta iz Gornje Maoče, i Dževad Gološ iz Mostara. Imamović i Gološ su, kako saznaje “Dnevni avaz”, u posljednjih nekoliko dana poduzeli niz mjera na uklanjanju dokaza o njihovoj ulozi u organiziranom odlasku ratnika u džihad.

Tako su naredili selefijama u zemlji, ali i regionu i dijaspori da s interneta uklone sve materijale koji bi dobrovoljce iz BiH mogli povezati sa Sirijom. Tako su s nekih servisa preko noći nestali brojni snimci, među kojima i onaj na kojem je s grupom maskiranih i naoružanih ratnika Muaz Šabić, vehabija iz Zenice koji je poginuo u Siriji.

Ipak, internetom i dalje kruže videosnimci otvorenih poziva na učešće u “svetom ratu” u Siriji, a koji upućuju osobe uglavnom arapskog porijekla koje se predstavljaju selefijskim autoritetima, poput izvjesnog šejha Muhameda Al Arifija, čiji je snimak o pozivu na džihad   “titlovan” i na bosanski jezik. Za sada je nemoguće saznati dokle je došla istraga o učešću dobrovoljaca iz naše zemlje u sirijskom ratu te njihovoj povezanosti s tamošnjom  pobunjeničkom jedinicom En-Nusra, inače bliskoj El-Kaidi.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kažu da slučajeve u vezi s terorizmom rješavaju po nalogu Tužilaštva BiH. Informaciju da je u SIPA-i saslušano više pripadnika selefijskog pokreta ipak nisu mogli potvrditi.

– Postupamo u skladu sa Strategijom za borbu protiv terorizma, a u konkretnom slučaju obratite se Tužilaštvu BiH – kazala je za “Avaz” Kristina Jozić, policijska službenica.

U Tužilaštvu, međutim, nisu mogli komentirati naš upit.

Poginuli mladići

Pretpostavlja se da su Imamović i Gološ u džihad vrbovali Bećira Hodžića, Aldina Alibašića, Abdulaha Ibradžića, Envera Lilića, Elmedina Velića, Vildana Ključu, Djamela Boutrifa te naturaliziranog Bosanca Khaleda el-Muhameda zvanog Mugdad.

Navodno su u Siriji i dvojica Sarajlija koji su prešli na islam i postali radikalni sljedbenici selefijskog pokreta. Jedan je Advan Mijatović, koji se ranije zvao Dušan, a drugi Marko Nikolić. Do sada su u Siriji poginula i dvojica mladića s područja Sandžaka.

IZ poziva muslimane iz BiH da se ne miješaju u rat u Siriji

Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZ) u petak je objavom proglasa koji je pročitan na džuma-namazu širom BiH i dijaspori prvi put od početka rata u Siriji zauzeo stav o sukobima u toj zemlji te pozvao na zaustavljanje krvoprolića. U proglasu, između ostalog, preporučuju muslimanima iz BiH da se ne miješaju i ne učestvuju u ratu u Siriji.

– Rijaset poziva muslimane, ulemu u domovini i dijaspori, posebno islamske autoritete u muslimanskom svijetu, na punu odgovornost, krajnju razboritost i potpuni oprez u kvalifikaciji sukoba i nasilja u Siriji i na odgovorno tumačenje vjere te da ne nasjedaju na tuđe projekte i ne postaju izvođači ili sredstvo za ostvarenje nečijih interesa i ciljeva – navodi se u proglasu Rijaseta IZBiH.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO