Djukanović: Opozicija nije nova, nudili srpske pa ruske interese

Demokratski front (DF), novcem koji je stigao iz Rusije, “tajnim kanalima”, pokušava da utiče na rezultate izbora, “da žrtvuje i proda nacionalne interese Crne Gore”, da bi Rusija, u odmjeravanju snaga sa Zapadom, pokazala važnost, poručio je premijer i lider DPS-a, Milo Đukanović.
“Razumijemo da Rusija ima svoje globalne interese, ali isto tako tražimo i očekujemo od svakog ko se predstavlja kao naš saveznik da poštuje našu slobodu izbora. Valjda mi bolje znamo šta nam treba. A Crna Gora je na referendumu rekla šta joj treba – nezavisnost i put evroatlantskih integracija”, kazao je Đukanović gostujući na televiziji Pink M.

Opozicija, prema njegovim riječima, nije nova. “To je ona ista opozicija iz 2006. i ne nudi ništa novo”, smatra Đukanović. “Uz pomoć Vojislava Koštunice nudili su nam da slijedimo srpske interese, sada nam nude da slijedimo ruske, a i jedno i drugo bi značilo da se odreknemo sebe”, poručio je.

Na probi, kako je dodao, nije on sam, kao lider DPS-a ili predsjednik Vlade, već građani. “Većina građana je energiju uložila u obnovu crnogorske nezavisnosti i napredak u protekloj deceniji. Sada se postavlja pitanje je li neko spreman da to sve gurne u vodu, vrati Crnu Goru natrag i žrtvuje svojih najboljih 10 godina”, istakao je Đukanović.

On je ocijenio da opoziciju “žulja grijeh nezavisnosti Crne Gore”. “To, zapravo, nije ništa drugo nego savremeni scenarij ponavljanja Podgoričke skupštine”, smatra Đukanović.

Komentarišući to što birački spisak za predstojeće parlamentarne izbore nije potpisao ministar unutrašnjih poslova, već sekretar MUP-a, Đukanović je kazao da to nije sporno.”Potpis je stavilo lice na predlog tog istog ministra”, dodao je. “Niko ne treba da zebe, izbori se sprovode u skladu sa izbornim sistemom koji je usvojen u parlamentu”, rekao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše stav opozicije da je 25 godina vladavine dovoljno da dođe do promjena, Đukanović je kazao da je to besmislica.

“Zamislite da kažete Realu, na fudbalskom terenu, da toliko dugo pobjeđuje da bi morao da izgubi… Oni, u svojoj nemoći, pokušavaju da našu vrlinu pobjednika predstave kao manu – da je mana pobjeđivati, a vrlina gubiti. Ne mogu nas uvući u tu logičku zavrzlamu. Kada budem čuo da je pobjednik čestitao poraz onome ko ga je pobijedio, tada ću se i ja skrušeno izviniti crnogorskoj opoziciji što ovoliko dugo gube od DPS-a. Znam da je opozicija u konfuziji, biti dugo luzer znači sigurno upasti u konfuziju i problem kompleksa i inferiornosti, ali ne valjda toliko da se pomuti zdrava logika”, istakao je Đukanović.

Uvjeren je u dalji napredak ka EU.

“Veoma je realno da ćemo tokom sljedećeg mandata, odnosno četvorogodišta, zatvoriti proces pregovora sa EU”, smatra Đukanović.

On je ponovio da se Crna Gora “neće zadužiti niti jedan cent za ono što je tekuća potrošnja”. Opozicija, prema njegovim riječima, pokušava da od crnogorskog duga “napravi bauk”.

“Pravi se problem od toga što je crnogorska ekonomija zadužena 65 posto BDP, u situaciji kada je EU, u prosjeku, zadužena 85 posto BDP, a Eurozona 90 odsto BDP”, istakao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanja građana koja su se odnosila na položaj mladih, radnika i penzionera, životni standard itd. Đukanović je kazao da se kvalitet života može unaprijediti u onoj mjeri u kojoj se razvija crnogorska ekonomija. “Stopa nezaposlenosti mladih pala je za oko sedam procenata”, saopštio je Đukanović, dodajući da su penzije, iako male, “bolje od drugih u regionu”.

Premijer je poručio da je za napredak ključno znanje.

“Nije Luksemburg najveća zemlja u Evropi, ali je najrazvijenija. Nije Singapur najveća zemlja u Aziji, ali je među najrazvijenijima. Te zemlje su napredovale zahvaljujući pameti”, istakao je Đukanović.

Komentarišući informacije o navodnoj prodaji Luke Kotor, Đukanović je kazao da se radi o manipulacijama bivših koalicionih partnera.

“Valjda misle da su po zavičajnom osnovu nadležni za Kotor, pa manipulišu kako će neko da proda Luku. Vlasnik Luke je Opština Kotor i Opština će odlučivati šta će s Lukom. Koliko sam čuo, nemaju namjeru da je prodaju”, kazao je Đukanović.

Na pitanje gdje vidi Crnu Goru za 20 godina, Đukanović je odgovorio – kao visoko razvijenu turističku destinaciju. “Za 20 godina, potpuno sam ubijeđen, Crna Gora je sami vrh evropskog turizma, uz rame s najrazvijenijim destinacijama, dodao je. Upitan gdje vidi sebe za deceniju Đukanović je odgovorio: “Ja ću, ako Bog da zdravlja, uživati u toj ljepoti, kao građanin Crne Gore.”

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO