Dinkić svom finansijeru dodelio 470.000 evra!

824449-03

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je kao ministar ekonomije dodelio 470.000 evra bespovratnih državnih sredstava firmi “Vumo”, čiji je vlasnik Vujica Zarić finansijer i član koalicije URS, otkriva “Alo!” tragom informacije da je Ministarstvo privrede prošle sedmice sa ovom firmom raskinulo ugovor zbog neispunjenih obaveza.

Naime, prema saznanjima našeg lista, Mlađan Dinkić je ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja 2009. godine sa firmom “Vumo” zaključio ugovor o dodeli 625.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) bespovratnih sredstava za izgradnju pogona za izradu anatomske obuće u opštini Nova Varoš.

vom investicijom je planirano otvaranje 250 novih radnih mesta u roku od tri godine od potpisivanja ugovora, kao i ukupno investiciono ulaganje preduzeća od najmanje 1,72 miliona evra.
Međutim, aneksom 1 ugovora od 28. janura 2012. godine, tadašnji ministar ekonomije Nebojša Ćirić „Vumu” smanjuje obavezu broja zaposlenih na 188 novih radnika, ali i ukupan iznos dodeljenih sredstava na 470.000 evra. Nekoliko meseci kasnije, tačnije 1. oktobra 2012, usledio je i aneks 2 ugovora, kojim je Dinkić ponovo kao ministar ekonomije prolongirao rok Zarićevoj firmi za izgradnju pogona na 1. oktobar 2013. godine.
Ovo razumevanje je Zarić, sudeći po podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, izdašno nagradio budući da je kao pojedinac tokom 2011. i izborne 2012. godine Dinkićevoj stranci donirao cirka milion dinara!

Inače, pošto “Vumo” ni do novog roka nije ispoštovao ugovorene obaveze, kompanija je 8. oktobra zatražila od ministra privrede Saše Radulovića da potpiše novi aneks o odlaganju obaveze zapošljavanja, što je Radulović odbio, raskinuo ugovor i pokrenuo proces naplate bankarske garancije od 468.000 evra, jer je ta firma u blokadi računa od 213 miliona dinara.

Dinkić: Zarića nisam poznavao!

Lider URS-a Mlađan Dinkić tvrdi za “Alo!” da vlasnika preduzeća “Vumo” uopšte nije poznavao niti je on bio član stranke u momentu kada su im odobreni podsticaji.
– Čak nisam bio ni upoznat sa tim konkretnim slučajem, niti sam odlučivao o tim podsticajima, jer je to kao i uvek uradila konkursna komisija, sastavljena od predstavnika više ministarstava. Ta firma je očito ispunila sve uslove iz javnog konkursa, jer podsticaji za investicije nikada nisu odobravani po političkoj liniji – izjavio je Dinkić za “Alo”, ocenjujući da bi sadašnjem ministarstvu “bilo mnogo pametnije da se ne bavi mizernim pokušajima ‘zasenjivanja prostote’ i ‘lovom na veštice’, već da konačno počne nešto konkretno da radi za razvoj srpske privrede”.

Zarić: Finansiram URS zbog dobrog programa

Vujica Zarić objašnjava za naš list da je “Vumo” završio investicioni program u iznosu od 1,7 miliona evra i zaposlio 120 radnika, ali da usled ekonomske krize i otkaza poslova od strane ino-partnera nisu uspeli da zaposle svih 188 radnika.
– 2009. godine bukvalno nikog nisam poznavao iz Ministarstva ekonomije i URS-a. Mlađana Dinkića sam upoznao tek u junu 2010. godine na sastanku privrednika. Te godine postao sam član URS-a zbog programa te stranke, brige o privrednicima i decentralizacije, koja je najavljivana kao i ukidanje ogromnog broja taksi koje su gušile privredu. Shodno tome sam transparentno finansijski pomogao tu stranku jer sam bio u mogućnosti. Ne vidim ništa sporno u tome što sam od SIEPE dobio subvencije jer tada nisam bio član nijedne stranke, kao ni godinu i po dana posle toga – naveo je Zarić, koji smatra da sadašnje ministarstvo privrede “nema sluha za tešku situaciju u privredi, a posebno u tekstilu i obući“.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO