Davutoglu se povlači zbog razmimoilaženja s Erdoganom?

    338

    Turski premijer Ahmed Davutoglu trebalo bi danas na vanrednom kongresu svoje vladajuće stranke da objavi da odlazi sa mesta premijera zbog rastućih razlika između njega i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, objavili su turski mediji.

    List Hurijet na naslovnoj strani je objavio “Davutoglu se povlači”, a u teksu navodi da će turski premijer svoje povlačenje objaviti posle sastanka sa liderima vladajuće stranke.

    Davutoglu je nasledio Erdogana na mestu premijera i vođe vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u avgustu 2014. godine, kada je Erdogan izabran za predsednika države. Od tada su se dva lidera udaljila, a razlike između njih sve više izbijaju u javnost.

    List Milijet j eobjavio da će se u Turskoj desiti “demokratska tranzicija” o kojoj su se tiho dogovorila dva lidera da bi izbegli krizu u državnom vrhu.

    Agencija Frans pres izvestila je da Davutoglu treba da se obrati medijima popodne posle sastanka lidera stranke AKP. Prema navodima Frans presa Erdogan, koji i dalje drži konce u partiji AKP, nije dobro gledao na to što je premijer izgleda sam dogovorio migrantski sporazum s Briselom, i što je izrazio spremnost da se vrati za pregovarački sto s kurdskim pobunjenicima.

    Predsednik Turske takođe smatra da se Davutoglu baš ne žuri da preduzme korake za proširenje ovlašćenja predsednika, sa čim se deklarativno slaže.

    Komentator Abdilkair Selvi, dobar poznavalac prilika u vladajućoj partiji, rekao je da se Davutoglu neće ponovo kandidovati za šefa partije na kongresu stranke, što znači da neće morati formalno da podnese ostavku, jer mesto premijera po statutu ide šefu vladajuće partije.

    Moguća ostavka Davutoglua dolazi u veme kada je Turska suočena sa brojnim izazovima, od migrantske krize, preko pretnji muslimanskih ekstremista, do obnove sukoba s Kurdima i širenje rata u Siriji na njenu južnu granicu.

    izvor: N1