Danas: Saša Janković 7. februara podnosi ostavku

431

Zaštitnik građana Saša Janković podneće u utorak 7. februara ostavku na funkciju ombudsmana i zvanično početi pripreme za izbornu kampanju pred predsedničke izbore, saznaje Danas.

Ostavci će prethoditi prijem u Palati Srbija koji se održava sutra uveče , gde će biti obeleženo deset godina postojanja i rada institucije Zaštitnika građana. Na prijemu će Janković zvanično saopštiti svoju odluku, prenosi Danas.

Drugi mandat Saše Jankovića ističe 4. avgusta i on po zakonu ne bi imao pravo da ponovo bude biran na funkciju zaštitnika građana. Mandat zaštitnika građana je pet godina i može najviše dva puta da bude biran na tu funkciju.

Janković je drugi mandat odlučio da skrati jer je 26. decembra objavio da će se kandidovati na izborima za predsednika Srbije, prenosi Danas.

“Vlast se ponaša kao da su ljudska prava podarena milošću gospodara”

Zaštitnik građana izjavio je da je ta institucija za 10 godina uputila oko 4.000 preporuka organima vlasti i da su u 80 odsto slučajeva organi postupali po tim preporukama, ali da su ti slučajevi izuzeci i dokaz “da država može da radi kako treba kad hoće ili kada je pritisnuta pažnjom javnosti.

On je za dnevni list “Danas”, povodom 10 godina od osnivanja institucije zaštitnika građana, rekao da je za to vreme bilo 40.000 formalnih pritužbi građana.

“Od samog početka to je bio jasan pokazatelj problema u odnosu građanin-administracija i nedostatka mehanizama unutrašnje kontrole i korekcije rada”, rekao je Janković.

On je ocenio da se vlast u Srbiji ponaša kao da su ljudska prava podarena “milošću gospodara” i zavise od njegove dobre volje, a ne garantovana Ustavom.

“Kao kad je rekao “ne dam povećanje penzija”, koje su prethodno, iako su stečeno pravo, umanjene”, rekao je Janković.

izvor: N1/Danas