Danas DAN MLADIH a na birou rada 220.000 !!!

Mladi

Kancelarije za mlade, udruženja, volonterske grupe i grupe mladih obeležiće danas nizom manifestacija širom Srbije Međunarodni dan mladih.

Krovna organizacija mladih Srbije u Beogradu organizuje konferenciju za novinare “Dan mladih – imamo li šta da slavimo”, a biće organizovana i tribina “Kada znaš kako, komunicirati je lako”, dok će centralna manifestacija biti održana u Banji Koviljači pod sloganom “Aktiviraj se i ti”, koju će svečano otvoriti državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin.

Najveći problem mladih u Srbiji vidi u nezaposlenosti, jer od oko 780.000 nezaposlenih ljudi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 220.000 su mladi, odnosno ljudi mlađi od 30 godina.

Državni sekretar je istakao da se razvija model kako bi u Akcionom planu o zapošljavanju za 2014. godinu mladi bili posebna kategorija i dodao da je cilj uraditi ono što je uradila EU koja je napravila dobru strategiju do 2020. godine i projekat koji se zove “Garancije evropskoj omladini”.

Tim programom, kako je rekao, svaki mlad čovek koji je duže od četiri meseca bez posla u EU imaće mogućnost da stiče nova radna iskustva, stažira i naposletku da se zaposli.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da položaj mladih nije dobar, da se oni suočavaju s mnogobrojnim problemima i da nemaju razloga da slave dok se ne reši njihov najveći problem – nezaposlenost.

On je dodao i da se današnje generacije umnogome razlikuju od ranijih koje su bile nosioci pobuna, a sada su “pasivni i nemaju viziju ni energiju”.

Trebješanin smatra da se mladima danas ne pruža prilika u dovoljnoj meri, što za posledicu ima veliko nezadovoljstvo, a što opet dovodi do huliganizma na stadionima i u školama.

Mladi dugo ne mogu da se osamostale i zasnuju porodicu, već žive kod roditelja, podseća Trebješanin i dodaje da to nije problem samo mladih u Srbiji, već u čitavoj Evropi.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić smatra da se mladi danas suočavaju s problemom kao što su velika nezaposlenost i nemogućnost da započnu na vreme izgradnju profesionalne karijere i zasnivanje porodice.

Ona upozorava da su mladi, pored toga, izloženi i diskriminaciji. Prema rečima Petrušić, pored pripadnika romske zajednice, žrtve diskriminacije su mladi s invaliditetom i pripadnici seksualnih manjina.

Izvor: Telegraf

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO