DA LI JE MOGUĆE: Uvozićemo krv zaraženu HIV-om ?!

transfuziju-krvi-2

Uslove tendera za nabavku lekova iz krvi, koji je raspisao Republički fond za zdravstveno osiguranje ispunjavaju samo velike strane farmaceutske kuće, piše “Alo” dodajući da je glavni problem u tome što te kuće krv uvoze iz nerazvijenih zemalja u kojima je prisustvo transmisivnih bolesti poput side i hepatitisa daleko veće nego u Srbiji.

Pritom, ukoliko se krv naših građana meša sa krvlju ljudi sa drugog podneblja, praktično sepodriva kompletan imunološki sistem nacije, tačnije nisu svi jednako otporni na različite vrste virusa, bakterija i drugih parazita, navodi ovaj dnevni list.

Između ostalog navedeno je i da RFZO od ponuđača zahteva kompletnu isporuku 138.000 boca albumina (glavnog proteina iz krvi) iako je Nacionalni centar za preradu krvi koji je do sada obezbeđivao ove produkte u mogućnosti da proizvede tek oko 17.000 boca.

Većina stručnjaka izjavila je za “Alo” da ovaj potez vidi kao jasnu nameru zdravstvenih vlasti da ugase domaću proizvodnju radi zarade na uvozu derivata krvi, navodeći kao najdrastičniji primer Francuske, koja je 90-ih uvela ovakav uvoz krvi nakon čega je usledila epidemija side i drugih egzotičnih infektivnih bolesti.

SandzakHaber.net

Izvor: Alo / Sanja Đorđević

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO