Čudesne brojke koje Romu trenutno čine najboljom ekipom na planeti !

51

Opšte poznata činjenica je da je Roma apsolutni hit nogometne Evrope ove sezone.

Vučica je u dosadašnjem dijelu sezone zasjenila čak i Barcelonu, a njen predvodnik s klupe, Rudi Garcia, nadmašio je “Specijalnog” Josea Mourinha i ostale trenerske veličine.

Mourinho primjerice niti s Interom niti s Realom nije imao ovakav start iz snova u novom okruženju. Iako je ‘baratao’ puno kvalitetnijim I skupocjenijim igračima, ali i daleko više osobnog iskustva.

Jer Garciji je Roma prvi klub van Francuske, gdje je u 12 godina trenerske karijere osvojio dva trofeja (prvenstvo i Kup). Toliko, dva naslova, Mourinho ima samo u Ligi prvaka.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aGUT2JZ8AIA

Kažu da je statistika kao bikini, otkriva puno, ali pokriva ono najvažnije. I to je tačno, jer teško će bilo koja statistika otkriti tajnu ‘Rudijeve Rome’.

Ipak, sljedeći podaci potvrdit će jedno, apsolutnu dominaciju Rome u gotovo svim segmentima. I ne samo u okvirima Serie A, već i Liga petica i kompletne evropske nogometne scene.

  • 2 – Roma se protiv Chieva suočila sa samo dva udarca (jedan u okvir vrata) na svoj gol u 90 minuta. Manje nego što je bilo koja ekipa dopustila svom protivniku ove sezone u Serie A.
  • 5 – Roma ima peti napad u Ligama petice po broju postignutih golova. Rimljani su u 10 utakmica zabili 24 pogotka. Učinkovitiji su, u 11 utakmica, Španci – Barcelona 33, Atletico Madrid 28 i Real Madrid 27 pogodaka, te Nijemci koji dijele četvrto mjesto, Borussia Dortmund i Hoffenheim, s po 25 golova u 10 susreta.
  • 6 – Broj asistencija Francesca Tottija. Romin kapetan s 37 godina na leđima ostvario je taj učinak u sedam utakmica. U osmom nastupu protiv Napolija ozlijedio se i izašao već u prvom dijelu, zbog čega će izbivati još neko vrijeme. Totti je tako prvi asistent u Ligama petice, uz puno mlađe Neymara, Fabregasa i Kokea. Trojka iz Primere također ima po 6 asistencija, ali i više nastupa. Koke 11, Fabregas 10, Neymar 9.
  • 9 – Roma je u 10 utakmica ove sezone čak 9 puta ubilježila ‘clean sheet’. Za usporedbu, u cijeloj prošloj sezoni Roma je u 9 navrata sačuvala svoju mrežu. Uz napomenu kako je jedan ‘clean sheet’ bio u utakmici koja se nije igrala, a koju je Roma protiv Cagliarija dobila za zelenim stolom 3:0. Pretprošle sezone pak, Romina odbrana nije kapitulirala na 11 utakmica.
  • 10 – Roma je novu sezonu otvorila s 10 uzastopnih pobjeda, što je apsolutni rekord Serie A. Trijumfom protiv Chieva i službeno je nadmašen učinak Capellovog Juventusa iz sezone 2005/2006, kada je klub iz Torina startao s devet pobjeda. Taj rekord ionako je bio na neki način sporan, budući da je Juventusu kasnije oduzet naslov iz spomenute sezone zbog afere ‘Calciopoli’.
  • 11 – Marco Borriello, strijelac za 1:0 protiv Chieva, postao je 11. igrač ove sezone koji je zabio za Romu. Giallorossi tako imaju više strijelaca od ijedne ekipe u SerijiA.
  • 18 – Roma je u dosadašnjih 10 kola koristila 18 nogometaša. Što je manje od ijedne ekipe u Serie A.
  • 22 – Roma je u 10 utakmica svojim protivnicima dopustila samo 22 udarca u okvir gola. Ili u prosjeku, 2.2 udarca u okvir po utakmici. Sastav Rudija Garcije u ovoj kategoriji ‘šiša’ Chelsea, Bayern, Manchester City, PSG…
  • 77 – Jedini pogodak Rome je primila u 3. kolu kod Parme, kada je na poluvremenu gubila 1:0. U nastavku Rimljani su preokrenuli na 1:3, što je po prvi puta nakon 77 utakmica u Serie A da je Roma pobijedila nakon što je imala zaostatak na poluvremenu.
  • 681 – Roma nije primila pogodak 681 minutu. Zadnji i ujedno jedini pogodak Romi je 16. septembra zabio Biabiany iz Parme.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO