Crnogorsko primorje seizmički rizično

219850_zemljotres1-foto-reuter_f

Direktor Seizmiloškog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović izjavio je danas da Podgorica sa svojom pozicijom nije toliko ugrožena od zemljotresa, dok je crnogorsko primorje seizmički rizično.
On je kazao da su zemljotresi, poput onog koji je sinoć pogodio Podgoricu, česta pojava na prostoru Dinarida, a mogu da nanesu manju materijalnu štetu starijim objektima.

Bilo bi dobro da je tih zemljotresa malo češće, gledajući s naučnog aspekta. Tada bi se prikupljena energija češće praznila. Nastajali bi zemljotresi manje magnitude, ali češći, što bi bilo manje opasno”, naveo je Glavatović.

Prema njegovim rečima, seizmički najkritičniji prostor Crne Gore je njeno podmorje.

Na 10 do 15 kilometara od obale nalazi se tektonska zona u kojoj se intenzivno, praktično svakodnevno događaju zemljotresi”, kazao je Glavatović Televiziji Crne Gore.

On je naveo da Podgorica sa svojom pozicijom nije toliko ugrožena, dodajući da je stepen opasnosti po glavni grad Crne Gore osam jedinica Merkalijeve snage.

To bi bio zemljotres koji može naneti materijanu štetu objektima u Podgorici”, rekao je Glavatović.

Podgoricu je u utorak veče pogodio zemljotres jačine 4.4 stepena Rihterove skale.Potres je izazvao uznemirenost žitelja glavnog grada Crne Gore, a metrijalne štete nije bilo.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO