Crni vrh kod Bora leži na 72 tone zlata !

40

Na planini Crni vrh kod Bora ima ukupno 72 tone zlata, rezultat je danas objavljenog geološkog istraživanja kanadske kompanije Avala risorsiz (resources).

– Nova procena mineralnih resursa na Projektu zlata Timok, po nalazu nezavisne rudarske konsultantske kuće “AMC” iz Velike Britanije, u višoj klasi indiciranih resursa, iznosi ukupno 72 tone zlata – rekao je na 45. međunarodnoj konferenciji o rudarstvu i metalurgiji, menadžer istraživanja kompanije DŽastin van der Torn (Justin van der Toorn).

On je objasnio da prelaz u višu klasifikaciju resursa ukazuje na “veću sigurnost projekta”, i da sada mogu početi sa detaljnom ekonomskom procenom projekta, kako bi utvrdili na koji način može biti potencijalno transformisan u rudnik. Kompanija “Avala resources” objašnjava da se prvobitna procenjena količina zlata značajno ne menja, ali da zato demonstrira “kontinuitet mineralizacije zlata na istraživačkim područjima”.

– Čak 95 procenata prvobitne procene resursa na istražnom polju Bigar hil prelazi sa pretpostavljenih u višu klasu indiciranih resursa, dok u susednom Korkanu prelazi sa 75 procenata – naglasio je menadžer istraživanja kompanije.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je i novo istraživačko područje sa polimetaličnom mineralizacijom, nazvano Korkan istok, koje tek treba proći kroz klasifikaciju.

– Kao najveća istraživačka kompanija, i imajući u vidu da smo u proteklih osam godina u ovaj projekat investirali preko 100 miliona dolara, veoma nam je drago da projekat pokazuje ovakve pozitivne rezultate i da nastavlja da se kreće uzlaznom linijom – rekao je Van der Torn.

izvor: Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO