Crna Gora odbila Rusiju da otvori vojnu bazu u Baru

rusija-tenkovi-vojna-baza-500x337

Rusija je tražila od Crne Gore dozvolu da u Baru instalira svoju vojnu bazu, koja bi bila logistička podrška za njenu pomorsku flotu u Sredozemlju, ali je Podgorica odbila taj zahtev, objavile su današnje “Vijesti”.

Pozivajući se na izvore u crnogorskoj vladi, list navodi da je poslat negativan odgovor na zahtev Moskve, koja je tražila da u Baru instalira vojnu bazu, zato što je neizvesno da li će moći da zadrži svoju pomorsku bazu u luci Tartus u Siriji.

Ta sirijska luka je za Rusiju od strateškog interesa, jer joj omogućava da bude prisutna u Sredozemlju. S obzirom na ratni konflikt u toj zemlji i mogućnost da jedan od uslova za njegovo rešavanje bude odlazak Rusa iz Tartusa, alternativa je Bar pošto su sve ostale zemlje u regionu ili u NATO ili pod uticajem Zapada.

Izvori “Vijesti” tvrde da je u crnogorskoj vlasti duže razmatran odgovor Rusima i da je jedan od najžešćih protivnika sporazuma sa Moskvom bila ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Kako se navodi, deo crnogorskog obrazloženja za odbijanje ruskog zahteva sadrži pozivanje na međunarodno pravo.
List je naveo da bi eventualno pristajanje Podgorice da se ruska vojska stacionira u Baru značilo kraj priče o integraciji Crne Gore u NATO.

Dodaje se da je o zahtevu Moskve bila obaveštena i ambasada SAD-a u Podgorici.

sandzakhaber / izvor: vijesti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO