CRNA GORA / Država vratila Kalićima 60.000€

Porodici Kalić vraćeno je 60.000 eura koje su im oduzete iz porodične kuće kada je protiv njih pokrenuta istraga.
To je za Pobjedu potvrdio zastupnik porodice Kalić, advokat Velibor Marković. Safet, Mersudin i Amina Kalić u julu su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca odlukom Apelacionog suda.

Njima još nije vraćen novac koji je država dobila prodajom automobila, a primopredaja ostale imovine, kako je najavljeno, biće, ali nije precizirano kada. Advokati Kalića pokrenuli su postupak pred rožajskim Osnovnim sudom da bi se utvrdilo stanje imovine na dan vraćanja.

„U tom postupku radi obezbjeđenja dokaza trebalo bi da se izađe sa vještacima na lice mjesta koji će utvrditi stanje imovine kako bi ti nalazi poslužili za opredjeljenje odštetnog zahtjeva “, kazao je advokat Velibor Marković.

On smatra da bi država trebalo da nadoknati štetu Kalićima van suda, jer će na taj način pokazati odgovoran odnos prema građanima kojima je imovina nezakonito oduzeta, a u slučaju vođenja procesa doći će do visokih troškova postupka.

Iznos koji će biti isplaćen Kalićima još nije poznat, ali će država morati da im nadoknadi neosnovano hapšenje i izgubljenu dobit jer su im preduzeća četiri godine bila u posjedu države.

Amina i njen djever Mersudin uhapšeni su krajem jula 2011. Amina je bila u pritvoru pet mjeseci, a Mersudin do kraja marta 2014. Imovina je Kalićima oduzeta krajem novembra 2011. odlukom Višeg suda u Bijelom Polju.

Tada su njihovi branioci tvrdili da država nezakonito i neustavno sprovodi taj postupak, ali su ipak brojne firme i hoteli iz privatnih prešli u ruke državne imovine.

Safet Kalić uhapšen je u oktobru 2014. u Austriji. Lisice su mu stavljene po međunarodnoj potjernici koju je 2011. raspisao NCB Interpol Podgorica.On se nalazi u zatvoru u Ahonu, gdje su mu njemačke vlasti nudile da prizna krivicu da se u toj zemlji bavio krijumčarenjem droge.

Na spisku privremeno oduzete imovine porodice Kalić su benzinska pumpa ,,M petro“, AD ,,Kristal“, AD ,,Turjak“, kafe bar ,,Tajson“ i hotel ,,Rožaje“.

Benzinska pumpa ,,M petrol“ u okviru koje su radili i restoran i fri-šop neko vrijeme su zatvoreni.

Hotel ,,Turjak“ nakon privatizacije od prije nekoliko godina nije ni počeo da radi, niti je rekonstrukcija na tom objektu završena. Takođe, ni fabrika ,,Kristal“ ne posluje oko deceniju, a proizvodnja u njoj nije pokrenuta ni nakon što su je kupili Kalići.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO