Čelnik opozicije pozdravio izjave predsjednika Gula // protesti zbog Alkohola?

Čelnik opozicije pozdravio izjave predsjednika Gula

celnik-opozicije-pozdravio-izjave-predsjednika-gula

Predsjednik najveće turske opozicione “Republikanske narodne partije” (CHP), Kemal Kilicdaroglu, pozdravio je današnje javne istupe predsjednika Abdullaha Gula, u kojima je pozvao na odgovornost i zdrav razum te na smirivanje protesta započetih zbog rekonstrukcije parka Gezi, a koji su se proširili na više gradova u Turskoj.
“Predsjednik Gul je uputio dvije vrlo važne i konstruktivne poruke građanima. U tom kontekstu smatram naš današnji sastanak korisnim. Predsjedniku sam prenio svoje viđenje događaja na trgu Taksim i rekao mu da su njegove dužnosti sada dosta veće”, rekao je Kilicdaroglu nakon sastanka sa predsjednikom Gulom danas u Ankari.
Kilicdaroglu je kazao kako je iznošenje različtih mišljenja i stavova posve prirodno u demokratskim društvima, te naglasio kako su današnje izjave premijera Erdogana mogle da budu iskorištene “više u cilju poticanja demonstracija nego u cilju njihovog smirivanja”.
Čelnik turske opozicije je naveo da je policija tokom gušenja protesta koristila nesrazmjernu silu, a izjavu premijera Erdogana kojom je rekao kako najmanje 50 posto turskog društva u svojim kućama ostaje i ne izlazi na ulicu jer to aktuelna vlada traži od njih u cilju smirivanja protesta, nazvao je neodgovornom.
On je naveo i da premijer treba uputiti izvinjenje narodu i da će “tada protesti i da prestanu u potpunosti”.
“Ne podržavamo nasilne demonstracije, to izlazi iz okvira demokracije. Svako ima pravo da iznese svoja neslaganja i stavove ali na civilizovan način, nikako divljanjem i uništavanjem javne imovine”, poručio je čelnik turske opozicije.
– Gul poručio da su dobronamjerne poruke demonstranata prihvaćene –
Predsjednik Turske Abdullah Gul, poručio je danas u svom obraćanju u vezi sa protestima u više gradova u zemlji da su sve dobronamjerne poruke demonstranata primljene i prihvaćene, te da će na njih biti odgovoreno.
Predsjednik Turske Gul je, nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora privredne komore Izmira Ekremom Demirtasom, održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja u vezi sa protestima u zemlji započetim zbog rekonstrukcijskih zahvata u parku Gezi, a koji su se kasnije proširili na više gradova u zemlji.
Naglasivši da je Turska demokratska zemlja on je rekao da društvo u cjelini vjeruje u vladavinu prava.
“Turska je zemlja koja vjeruje u vladavinu prava. Zemlja u kojoj se na sudske odluke može uložiti žalba preko viših sudova i zemlja u kojoj su putevi žalbe otvoreni. Dakle, sva ova pravila su u okviru standarda zapadnih demokratija. Prije svega želim da se to zna”, rekao je Gül.
On je, napominjući da je mišljenje, ideja i vjerovanje bilo kojeg građanina Turske vrijedno svakog poštovanja, rekao da “živimo u jednom otvorenom društvu. Svako od nas ima različito mišljenje, ideju, politički stav, i svakako da to moramo poštovati. Naravno, poštovanje o kojem govorimo mora biti obostrano. Svako se u svojoj državi  u najvećoj mogućoj mjeri mora osjećati slobodno”, kazao je turski predsjednik.
U demokratiji se sve dešava voljom naroda –
“Naravno u demokratijama volja naroda se iskazuje putem izbora. Ali svakako da demokratija ne znači ‘samo izbore’. Ako postoje različita mišljenja, različite situacije, normalno je da se one iskažu različitim putevima. Mirni protesti su upravo dio toga. I posljednja dešavanja u našoj zemlji  posmatram u tom okviru. Posebno želim naglasiti da su sve dobronamjerne poruke prihvaćene i kada dođe vrijeme na njih će biti odgovoreno. Siguran sam da ste i vi to primjetili. Ipak, smatram da je potrebno u narednom periodu biti pažljiv”, rekao je Abdullah Gul.
Gul je ukazao na mogućnost djelovanja nezakonitih skupina, a s obzirom na ranija iskustva kada su takve marginalne grupe poticale značajnije grupe građana na nasilne proteste.
“Svako treba biti na oprezu. Građani ne trebaju dozvoliti takav razvoj događaja. Obraćam se svim građanima; Budimo oprezni i pažljivi. Svi se trebamo pridržavati pravila i svako svoje neslaganje i stav iznijeti na miran i dostojanstven način. Ne trebamo dozvoliti sebi ponašanje koje će narušiti ugled našeg društva.
Gul je poručio i kako nije lako izgraditi dobar imidž jedne zemlje, podsjećajući da “su svi zajedno u posljednjih deset godina radili na tome da ekonomiju Turske, imidž države dovedu na najviši mogući nivo”.
“Narušavanje tog ugleda ne koristi nikome. Ova država pripada svima nama i svi je moramo čuvati. Događaji u posljednja četiri dana, koji se dešavaju u našoj zemlji reflektuju se i na region. Ono kako sada treba da postupimo je da se smirimo, poštujemo zakone i pravila i ne dozvolimo da naša zemlja bude oštećena na bilo koji način”, poručio je Gul.
On je izrazio uvjerenje da će građani Turske svoja neslaganja sa eventulanim odlukama vlade izraziti na miran način i protestima unutar zakonskih okvira, ponavljajući da su sve dobronamjerne poruke demonstranata prihvaćene.
 – Erdogan poručio da je jedino proljeće u Turskoj “trenutno godišnje doba” –
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je danas, komentarišući navode u kojima suprotesti u Turskoj, započeti zbog rekonstrukcijskih radova na istanbulskom parku Gezi, nazvani “turskim proljećem” , kako je “jedino proljeće u toj zemlji trenutno godišnje doba”.
Komentarišući vijesti u medijima izvan Turske, a u kojima su protesti u toj zemlji nazvani “truskim proljećem”, Erdogan je rekao da takvi komentari mogu proizaći samo iz nepoznavanja njegove zemlje.
“Takve vijesti posmatram samo kao navode proizašle iz nepoznavanja moje zemlje. Da li je u zemljama koje su prošle kroz Arapsko proljeće postojao demokratski višepartijski sistem? Da li je svaki politički faktor u Egiptu imao pravo kandidature na izborima? Da li takvo pravo postoji sada u Siriji? Tamo se izbori trajali mjesecima, rezultati se čekali jako dugo. Pogledajte, u Turskoj se konačni rezultati objave najkasnije šest sati nakon zatvaranja birališta. To znači da u Turskoj vlada parlamentarna demokratija u punom smislu te riječi”, poručio je Erdogan.
On je rekao da je jutros tokom protesta povrijeđeno 160 policajaca i 58 demonstranata.
“To govori dovoljno o pristupu snaga sigurnosti, a svaki navod, svaka prijava i protiv demonstranata ali i protiv pripadnika snaga sigurnosti bit će istraženi”, pojasnio je.
Erdogan je napomenuo i kako “oni koji nisu uspjeli na izborima poraziti njegovu Stranku pravde i razvoja (AK Parti) sada to pokušavaju učiniti na neki drugi, neprimjeren način. Turski premijer se osvrnuo i na navode o “turskom proljeću”.
“Oni koji govore u Turskom proljeću ne poznaju dobro našu zemlju. Jedino proljeće u Turskoj je trenutno godišnje doba. Naše proljeće neki pokušavaju pretvoriti u zimu, ali u tome neće uspjeti”, poručio je on.
Erdogan je osudio i navode u kojima se optužuje cijelo društvo za događanja u zemlji u proteklih nekoliko dana.
“Ne govorite o čitavom društvu. To ne prihvatam. Može se reći dio ili skupina, ali nikako se ne smije optužiti društvo u cjelini. Može se desiti da protesti u budu u svim pokrajinama, jer svugdje postoje sljedbenici nekih ideologija”, pojasnio je premijer Turske.
– Građani Turske demokratskim putem odlučuju o svim kretanjima u zemlji –
Građani Turske demokratskim putem odlučuju o svim kretanjima u zemlji, tako će biti i na slijedećim izborima za deset mjeseci kada će volja naroda odlučiti o svemu u državi, a vjerujem da će na tim izborima biti kažnjeni oni koji uzrokuju bilo kakvu vrstu nereda, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, komentarišući posljednje događaje u više turskih gradova.
“Pored građana koji su se organizovali putem društvenih mreža, nažalost na protestima učestvuju i oni koji su potaknuti od strane ekstremista” rekao je Erdogan.
“Neka znaju, za deset mjeseci su izbori. Moj narod će svakako dati potreban odgovor na ovim izborima. Ako mi imamo antidemokratsku politiku, moj narod će nas smijeniti, ali će također dati odgovor onima koji su pripremali teren za ovakvo nešto”, poručio je on.
Erdogan je ponovio da demonstranti ne predstavljaju volju većine u Turskoj, te da se volja naroda reflektuje kroz rezultate demokratskih izbora kao i u ostalim demokratskim državama.
Dotičući se pitanja spornog parka Gezi, Erdogan je pojasnio da se ne radi o sječi stabala i uništavanju zelene površine nego o premještanju stabala na drugu lokaciju, odnosno park Caglayan.
Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa navodima da je proteste djelimično potakla i regulativa o prodaji alkoholnih pića, turski premijer je rekao da se te regalutive ne razlikuju od onih u Evropskoj uniji (EU), te kao primjer naveo sličan zakon u Francuskoj.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO