Brazlci hvale selektora Bosne. Bio je bolji od Ronaldinha. Zvali su ga evropski Ziko ! (video)

62

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna je od glavnih tema u brazilskim medijima ovih dana.

Plasman Zmajeva u Brazil potaknuo je sportske medije u ovoj zemlji da se pozabave malom državom sa jugoistoka Evrope.

Brazilski novinar Felipe la Puerta brazilskog je javnosti, pogotovo onim mlađim, predstavio selektora BiH Safeta Sušića na sljedeći način:

“Bosna može najviše zahvaliti svom selektoru Safetu Sušiću na plasmanu u Brazil. Kako bismo shvatili zašto je Sušić tolika legenda u BiH i Evropi, moramo se vratiti malo u prošlost.

Sredinom 70-tih godina prošlog vijeka, Sušić je sa 18 godina debitovao za FK Sarajevo, a tome niko nije mogao prigovoriti jer se radilo o strašnom talentu.

61

Njegove sposobnosti na terenu bile su zapanjujuće. S lakoćom je upošljavao svoje saigrače, driblao i postizao golove. Bio je kompletan playmaker, jedan od najboljih evropskih svih vremena.

Nakon devet godina provedenih u FK Sarajevo, sa titulom najboljeg strijelce lige Jugoslavije (1989. godine, 17 golova), prešao je u Paris St. Germain.

Bio je vlasnik lopte, nju mu niko nije mogao uzeti kada krene u prodor. Koliko je Sušić bio veliki igrač, možda najbolje govori podatak da je izabran za najboljeg igrača PSG-a svih vremena. Sjetite se samo da je u ovom klubu igrao i naš Ronaldinho…

Sušić je bio fudbaler napravljen od čelika. Proveo je 19 sezona igrajući bez da je bio povrijeđen! Rijetke utakmice koje je propuštao samo zbog žutih kartona. Disciplina u igri i svlačionici bila je također njegova velika snaga.

Kada su Brazil i Jugoslavija igrali 80-tih godina prošlog vijeka, João Saldanha opisao je Sušića kao “evropskog Zica”. Kompliment na mjestu.

Prije 21 godinu je okačio kopačke o klin, a onda sa mjesta selektora odveo Bosnu i Hercegovinu na Svjetsko prvenstvo. Nije moglo biti poštenije da najbolji fudbaler ove zemlje, odvede najbolju generaciju igrača BiH na SP

SandzakHaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO