BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE I GRAD NOVI PAZAR POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI! foto

NOVI PAZAR – Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeće i Grada Novog Pazara potpisali su danas u tom gradu sporazum o saradnji ove dve institucije.

Sporazum su potpisali predsednik BNV Sulejman Ugljanin i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Cilj uspostavljanja sporazuma je primena Ustavom i zakonom zagarantovanih prava i sloboda Bošnjaka ali i finansiranje te institucije i njenih projekata od grada Novog Pazara.

Takođe, u sporazumu stoji da se grad obavezuje da imenuje stalne i povremene članove BNV u svoja radna tela.

Biševac je nakon potpisivanja sporazuma rekao da su Bošnjaci narod bogate tradicije i da oni imaju puno toga što imaju ponuditi drugim narodima i kulturama

“Ovim sporazumom, mi želimo da kažemo da postoje pitanja i planovi oko kojih se ne slažemo u potpunosti a postoji mnogo oblasti u kojima su stavovi grada Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća identični. Smatram da ima mnogo prostora za saradnju, tu smo da se dogovaramo i radimo zajedno”, rekao je Biševac.

On je kazao da je uveren da se danas otvara nova stranica zvanične saradnje ove dve institucije koje će unaprediti kvalitet života građana bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

“Ovaj sporazum je temelj na kojem ćemo izgraditi princip dijaloga između dve institucije”, zaključio je Biševac.

Predsednik BNV Sulejeman Ugljanin je rekao da su od danas svi u Novom Pazaru jedno.

“Danas smo ovaj naš ambijent zvanično dobili još jednu ključnu instituciju za ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji zbog činjenice da u Novom Pazaru prema zvaničnim podatcima živi oko 50 posto svih Bošnjaka koji žive u jugozapadnoj Srbiji”.

Ugljanin je kazao da su u sporazum ugrađena neka od osnovnih nacionalnih prava Bošnjaka koja garantuju Ustav i zakoni Srbije.

“Potpisnici ovog sporazuma su danas izrazili opredeljenje i spremnost da zajedničkim delovanjem rade na stvaranju uslova i pruže pomoć u ostvarivanju prava Bošnjaka u Novom Pazaru”, rekao je predsednik BNV.

Ugljanin je kazao da su u stvaranju ovog sporazuma učestvovali ljudi koji su bili oslobođeni oholosti, sujete, zavidnosti, pohlepe i drugih negativnih svojstava koja vuku ljude unazad i dodao da je sporazum važan za evropski put Srbije.

“Sad smo stvorili uslove, da u gradu Novom Pazaru zajedno radimo, stvoreni su uslovi za srećniju sadašnjost i i sigurnu budućnost i naših građana i naše opštine” zaključio je Ugljanin.

 

izvor. Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO