Bojkot carinjenja vozila!

topcars

Subotički špediteri obustavili su carinjenje vozila i, zajedno sa uvoznicima, za sutra zakazali protestni skup ispred carinarnice u Subotici zbog novog načina carinjenja vozila iz inostranstva.

Protest je zakazan zbog, kako se navodi, pokušaja Uprave carine da suspenduje strane kataloge u postupku carinjenja polovnih vozila, iz kojih se do sada utvrđivala njihova carinska vrednost, i da uvedu u primenu katalog Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Prema stavu špeditera, katalog AMSS “ne odražava realne vrednosti na tržištima zemalja iz kojih se ta vozila uvoze, nego srpske nerealne vrednosti”, čime je po njihovom mišljenju došlo do “obmane javnosti”, jer je Carina dala informaciju da će od Nove godine biti jeftiniji uvoz vozila, a što je veliki broj medija preneo u prethodnim danima.

“Istina je da su carine ukinute, shodno SSP-u sa EU, ali da su sada dažbine mnogo veće zbog primene tog kataloga, tj. uvoz je skuplji bez carine, nego ranije sa carinom”, navodi se u pozivu grupe špeditera dostavljenom medijima.

Kako se navodi, subotičke špedicije su već danas obustavile carinjenje, o čemu je zvanično obaveštena Carinarnica Subotica i Carinska ispostava Železnička stanica Subotica.

“Bojkot carinjenja će trajati sve dok se ne usvoje zahtevi špeditera i uvoznika da se suspenduje instrukcija Uprave carine o primeni kataloga AMŠ u postupku utvrđivanja carinske vrednosti vozila koja se uvoze iz inostranstva”, navodi se u pozivu.

sandzakhaber / izvor: fb strana Top Cars – Novi Pazar

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO