BNV: Oblikovati bolje informativne slike o Bošnjacima i Sandžaku

Izveštavanje medija u Srbiji na bosanskom jeziku, kao i o Sandžaku i Bošnjacima, nije na zadovoljavajućem nivou, zaključeno je večeras na tribini “Šta kažu vesti- zašto nema vijesti”.

Tribinu je organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Potpredsjednik ovog nacionalnog organa Muhedin Fijuljanin ocijenio je da mediji treba da prevazidju senzacionalizam i govor mržnje i da emituju sadržaje koji su od interesa za predstavnike bošnjačkog naroda.

“U tom smislu naš interes je uspostavljanje redakcije na manjinskim jezicima pri javnom servisu, Radio televiziji Srbije, jer će se na taj način na najadekvatniji način ostvariti i javni interes u informisanju Bošnjaka. Pozivamo sva medijska udruženja, nevladine organizacije i međunarodne faktore da nam pomognu u oblikovanju bolje informativne slike o Bošnjacima i Sandžaku”, rekao je Fujuljanin.

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović smatra da je novinarstvo u Srbiji pretvoreno u svojevrsnu političku propagandu, te da je i izvještavanje medija o Sandžaku u skladu sa njom.

“U skladu sa političkim namjerama tih elita, ljudi koji kreiraju našu stvarnost, izveštavanje iz Sandžaka se smanjuje, povećava, manipuliše se, ističu se neki detalji, tako da je uglavnom sve to daleko od profesionalnog. Generalno slika je veoma loša i teško je da će se promijeniti, obzirom na nedostatak medijskih sloboda i tradicije profesionalnog novinarstva, kojeg u Srbiji nema“, rekao je Sejdinović.

On je istakao da vlast sigurno neće menjati medijsku scenu ukoliko ne bude izložena jakim pritiscima.

Novinar Medin Halilović smatra da mediji u Srbiji ovaj kraj treba da afirmišu kroz život običnog čovjeka, jer će tako najrealnije prikazati njegovu sliku.

“Mediji često Sandžak predstavljaju kroz crnu hroniku, a na taj način stvaraju stereotipe i tjeraju ljude odavde. Prioritet treba da nam budu tekstovi i prilozi o ekonomiji, saradnji, poštovanju različitosti, multikulturalnosti i bogatoj tradiciji ovog kraja“, rekao je Halilović.

Povodom Medjunarodnog dana maternjeg jezika BNV će, osim ove tribine, organizovati narednih dana i seminare iz oblasti obrazovanja u Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici.

Izvor: radiostoplus.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO