“Blekberi 10” dobio povrdu nemačke vlade za prenos strogo poverljivih informacija

387106_blackberry10secusmartinbenutzungde_f

Aplikacija za kontrašpijunažu “SecuSUITE” za “blekberi 10” dobilo je preliminarnu potvrdu od nemačke Savezne službe za bezbednost informacione tehnike (BSI) u pogledu bezbednosti prilikom govorne i drugih vidova komunikacije i odobrena je za prenos strogo poverljivih informacija.

SecuSUITE za “blekberi 10” jedino je rešenje odobreno za korišćenje u vladi radi bezbedne razmenu govornih i drugih vrsta podataka.

Nekoliko dana nakon lansiranja naručeno je više od 1.000 uređaja, što ilustruje visoke zahteve koje nemačka ministarstva i vladine organizacije imaju kada je reč o bezbednoj mobilnoj komunikaciji.
Osim toga, kolumbijska nacionalna policija unapređuje “blekberi” smartfone, i prelazi na “Blekberi enterprajz servis 10”.
Kompanija “Blekberi” najavila je prvog oktobra da Nacionalna policija Kolumbije unapređuje svoje “Blekberi” smartfone i prelazi na “Blekberijevo” najnovije rešenje za upravljanje mobilnim uređajima – Blekberi enterprajz servis 10.

– Nacionalna policija Kolumbije mora da bude u mogućnosti da pristupi kritičnim informacijama u svakom trenutku kako bi efikasno obavljala posao i zbog toga je “blekberi” od ključnog značaja za nju – izjavio je Eudardo Fenrandez Roho, direktor u kompaniji «Blekberi» zadužen za ovaj region.

– Platforma “Blekberi 10” obezbeđuje rešenje za upravljanje mobilnim uređajima za siguran end-to-end transfer (paketski prenos podataka između dva korisnika) i zbog toga ovoj mobilnoj platformi vlade širom sveta najviše veruju – rekao je on.

Sekusmart za “blekberi 10” bolji od konkurencije

Na testiranju u nemačkim ministarstvima novi “bezbedni” mobilni telefon “Dojče telekoma” “Simko 3” prošao je lošije od uređaja konkurencije.

“Prilikom testiranja kao mana se posebno ističe brzo pražnjenje baterije”, navodi se u dokumentu nemačkog Ministarstva za razvoj (BMZ).

“Takođe nedostaju važne funkcije, kao što su W-LAN, kamera, blutut, a ima i malu memoriju.” “Sekusmartov” konkurentski uređaj se, nasuprot tome veoma dobro pokazao, ocenjuje Ministarstvo za razvoj. Nemačka ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i ministarstvo privrede, došli su “do istih rezultata”, navodi se u izveštaju BMZ, koji je preneo magazin “Fokus”. “Sekusmart” je saopštio da su već 23 institucije, a među njima 11 ministarstva, naručile 1.200 telefona po ceni od 2.500 evra.

“Simko” telefoni su zasnovani na “Galaxy S 3”, a “Sekusmart” na “Blekberiju 10”. Telefoni “Nemačkog telekoma” su za jednu trećinu jeftiniji od uređaja konkurencije, ali imaju još jedan nedostatak: telefoniranje zaštićeno od prisluškivanja za sada ne funkcioniše. “Telekom”, doduše, ima verziju za šifrovanje govora, koju, primera radi, koriste preduzeća, ali Ministarstvo za bezbednost i informacione tehnologije za savezne organe zahteva standard SNS (bezbedno šifriranje govora nezavisno od mreže), koji će za telefone “simko” biti dostupan tek sredinom sledeće godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO