Bivši pripadnik mornarice sam pobio 13 ljudi u Vašingtonu!

aleksis

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je sinoć da iza zločina u zgradi komande Mornarice u Vašingtonu, u kome je stradalo ukupno13 ljudi, stoji samo Aron Aleksis (34), dok je potraga za eventualnim pomagačem završena, pošto je ustanovljeno da je napad izveo on sam.

Mediji su prethodno preneli izjave policijskih zvaničnika, da se, prvo sumnjalo na još dvojicu saučesnika, a kasnije na jednog, ali je nakon pregleda kamera za video nadzor postalo jasno da je Aleksis sam organizovao napad.

Prema prvim informacijama medija, izgleda da se Aleksis ne povezuje ni sa jednom terorističkom organizacijom, već se navodi da je u pitanju osoba koja je patila od post-traumatskog sindroma i napada besa.

U napadu je stradalo ukupno 13 ljudi, a osam je ranjeno i ovo je najteži napad u SAD od masakra u osnovnoj školi u Konektikatu u decembru prošle godine kada je ubijeno 27 ljudi, od kojih dvadesetoro dece.

EnBiSi Njuz televizija je javila kasno sinoć da niko 13 žrtava koje je Aleksis ubio nije vojno lice, već civili koji su preko privatnih firmi bili angažovani da rade u vojnoj ustanovi. Zvaničnici nisu saopštili imena nastradalih, jer još nisu obaveštene sve porodice, sem što su rekli da su žrtve imale između 46 i 73 godina.

Američka Mornarica je sinoć saopštila da će svi ranjeni, bez obzira što nisu vojna lica, dobiti besplatno lečenje i medicinsku negu u vojnoj bolnici u Betesdi, u predgrađu Vašingtona. Svima koji su zaposleni u mornaričkom centru i njihovim porodicama biće ponuđena i pomoć psihologa i psihijatra ako to zatraže.

Prema navodima televizija u SAD, Aleksis je u poslednje vreme radio kao kompjuterski tehničar za jednu manju kompaniju koju je na održavanju računara u vojnoj bazi angažovala kompanija Hjulit Pakard.

On je bio vojni rezervista u Mornarici od 2007. do januara 2011. godine, kada je otpušten iz vojske, ali je, i pored toga, uspeo da prođe “bezbednosnu proveru” i dobije karticu za ulazak u komandu kada se zaposlio u firmi koju je, preko Hjulit Pakarda angažovala američka vojska.

SiEnEn je javio da je Aleksis, pušku sačmaricu, koju je koristio u napadu, kupio legalno u prodavnici u Virdžiniji prošle nedelje, dok je automatsku pušku i pištolj Glok kasnije oteo od dvojice ranjenih policajaca.

Mediji pišu da je osumnjičeni živeo u Njujorku i Teksasu, i da je ranije imao problema sa zakonom, pošto je imao ispade sa napadia besa. On je nedavno prešao u budističku veru i boravio je u poseti Tajlandu, a prijatelji kažu da je sebe smatrao Tajlanđaninom.

Međutim, pre prelaska u budizam, pre tri godine, Aleksis je bio uhapšen 2010. godine dok je bio u svom stanu u Teksasu, zato što je pucao kroz plafon i zamalo pogodio čoveka koji je živeo na spratu iznad. Policiji je kasnije rekao da je u pitanju bio nesrećan slučaj.

To nije bio njegov prvi slučaj korišćenja oružja, pošto je 2004. godine u Sijetlu pucao u gume jednog vozila građevinskog preduzeća, pošto je u izjavi policiji ustvrdio da su ga radnici ismevali, pa je dobio “napad besa”.

Svaki svoj ispad je pravdao post-traumatskim sindromom, od koga je, navodno patio od 11. septembra 2001. godine, kada je pomagao u čišćenju ruševina i spasavanju povređenih. Agencije prenose da su agenti FBI juče razgovarali sa ocem napadača i da je on potvrdio da je Aleksis imao “probleme sa besom” od 2001. godine.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO