“Biser Bosfora” ponovo otvara vrata

Nakon trogodišnje restauracije, historijska džamija u Ortakoyu (Buyuk Mecidiye) u petak će biti ponovo otvorena za vjerske obrede.
Očekuje se da će historijsku džamiju, koju je obnovila Generalna direkcija za vakufe, otvoriti premijer Recep Tayyip Erdogan. Jedno od zanimljivih arhitektonskih zdanja u Gradu na Bosforu djelo je arhitekte Nigogosa Balyana, a dao je sagraditi sultan Abdulmedžid Han 1853. godine. Radovi na restauraciji su počeli 2011. godine, a obnova džamije je koštala oko 7 miliona turskih lira. Džamija će u petak, 6. juna, ponovo biti otvorena.
Džamiju Buyuk Mecidiye u istanbulskom kvartu Ortakoy u 19. stoljeću dao je sagraditi sultan Abdulmedžid Han. Sagrađena je na umjetnom polustrvu, na mjestu gdje se nekada nalazio mesdžid koji je 1721. godine dao sagraditi Mahmut Aga, zet vezira Ibrahim-paše, a koji je srušen za vrijeme ustanka Patrona Halila.
Na historijskoj džamiji u Ortakoyu do sada je izvršeno šest sveobuhvatnih restauracija, 1862., 1866., 1894., 1964., 1984. i 2011. godine.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO