BIH Arilines ostaje bez ijednog aviona?

Sarajevo – Federacija BiH, tačnije jedina državna aviokompanija „BH Airlines“, koja je u vlasništvu Vlade FBiH, mogla bi već početkom naredne godine ostati bez aviona koji su 2005. nabavljeni po cijeni od 18,4 miliona dolara na osnovu potpisanog sporazuma sa “Hypo leasingom”, piše Dnevni Avaz.

To bi značilo da „BH Airlines“ praktično ostaje bez ijednog aviona i time bi potpuno bilo dovedeno u pitanje daljnje funkcioniranje ove državne firme, koja se, ionako, već posljednje tri godine nalazi u finansijskoj dubiozi.

Rezultat je to katastrofalnog sporazuma na koji je pristala Vlada FBiH 2005. godine.

Prema ugovoru koji je prije deset godina potpisan sa HETA-om, bivšim „Hypo leasingom“, „Hypo Grupa“ će na kraju uzeti avione. Radi se o tzv. operativnom lizingu, koji je jedna vrsta najma. Kada ugovor istekne, a to je već početkom naredne godine, avioni više neće pripadati Federaciji BiH.

“BH Airlines”, inače, prema HETA-i ima ogromna dugovanja nastala po osnovu isplate lizinga. Prema nezvaničnim informacijama, taj dug iznosi oko 16 miliona KM. No, rok za rješenje ovih dugovanja ostavljen je do kraja marta ove godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO