Baklava prvi turski proizvod koji je registrovan u EU

baklava-prvi-turski-proizvod-koji-je-registrovan-u-eu_trt-bosanski-25102

Zvaničnim odobrenjem koje je danas izdala Evropska komisija, Antep baklava je postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji.
Prvi korak u registraciji Antep baklave, koja je bila razlog rasprave između Turske i Grčke, poduzela je Privredna komora grada Gaziantep 2009. godine. Nakon četverogodišnjeg analiziranja zahtjeva za registraciju od strane Evropske unije, zvanični zahtjev je u avgustu mjesecu objavljen u Službenim novinama EU.

Evropska komisija je danas izdala konačno odobrenje o registraciji Antep baklave, nakon što se nijedna treća zemlja niti fizička ili pravna lica sa sjedištem u trećim zemljama nisu žalile na objavu u Službenim novinama EU u roku tri mjeseca od dana objave.

Antep baklava, osim što je prvi službeno registrovani proizvod iz Turske, 16. je po redu registrovani proizvod čije porijeklo je izvan EU.

Evropska unija na liste “Proizvoda zaštićenog imena” i “Geografski zaštićenih proizvoda” uključuje proizvode čiji kvalitet i osnovne karakteristike općenito ili u potpunosti dolaze iz određenog geografskog područja, potiču iz prirodnih uslova ili su rezultat ljudskih iskustava, proizvode se, obrađuju i pripremaju na istom geografskom području. Pored Antep baklave, na toj listi se nalazi još oko 1200 proizvoda.

Evropska unija još uvijek razmatra zahtjeve za registraciju smokve Afyon, sudžuke Afyon i suhog mesa Afyon.

sandzakhaber / izvor: trtbosanski

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO