Bajatović mesečno zarađuje 38.000 evra!

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, ubedljivo je najplaćeniji državni funkcioner, koji po zvaničnim podacima dobija platu za čak pet funkcija koje obavlja, a “zaboravio” je da prijavi još dva rukovodeća mesta na kojima zarađuje ukupno 2,3 miliona dinara mesečno.

Untitled-1

Kako Naše novine saznaju, Bajatović prima apanažu od 10.000 evra kao generalni direktor firme “Južni tok Srbija” ali i kao član Nadzornog odbora kompanije “Sogaz”.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Bajatović obavlja pet funkcija na kojima mesečno inkasira čak 17.700 evra. Kako je navedeno u poslednjem izveštaju od aprila ove godine, on radi u “Srbijagasu”, “Jugorosgasu”, Podzemnom skladištu gasa “Banatski dvor”, u “Informatici” i kao narodni poslanik. Ipak, Bajatović Agenciji nije prijavio da zarađuje i dodatnih 20.000 evra svakog meseca, i to u firmama “Južni tok Srbija” i “Sogaz”. Tako njegova ukupna mesečna primanja dostižu neverovatnih 37.700 evra ili 4,3 miliona dinara.

Generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” Mario Spasić ocenjuje da je ponašanje Bajatovića, ali i Agencije skandalozno.

“Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jasno definiše obaveze državnih funkcionera i svako neprijavljivanje je kršenje zakonske obaveze, a na kraju krajeva i moralne. Agencija se, nažalost, pretvorila u birokratsku službu koja se suštinski ne bavi borbom pritiv korupcije već samo evidentira dostavljene podatke bez uplitanja u to da li su oni tačni. Agencija je u prilici da proveri izveštaj o imovini i prihodima Bajatovića, koji se već bavi bezobrazno velikim i nedopustivim brojem funkcija”, kaže Spasić.

On navodi da je čak sporno što jedan čovek obavlja sedam vrlo ozbiljnih funkcija, gde je i interes države stavljen u ruke jednog čoveka.

“To je u svakom normlanom društvu nedopustivo. Ipak, Agencija je očigledno dozvolila da on radi kao da nije u skuobu intersa. Zato se i postavlja pitanje samog rada Agencije, odnosno nerada”, naglašava Spasić.

On dodaje da je pitanje koliko ovakvih slučajeva ima, a da i ne znamo.

“Agencija je pak vrlo revnosna prema nekim anonimnim opštinama, recimo, a kada se radi o ovako ozbiljnim poslovima kojima se bavi Bajatović, oni to odobravaju i svesno ne rade u skladu sa zakonom”, zaključuje Spasić.

Bajatović juče nije odgovarao na poruke i pozive kako bi mu bilo postavljeno pitanje zašto nije prijavio dve funkcije i prihode koje na njima ostvaruje.

Izvor: Naše novine

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO