Avion je otet i nalazi se na tajnoj lokaciji? Leteo još 5 sati nakon nestanka!

Američki antiteroristički stručnjaci razmatraju mogućnost da je malezijski avion s 239 putnika, koji se već šest dana vodi kao nestao, zapravo otet i preusmeren na tajnu lokaciju.

Američki istražitelji koji rade na slučaju nestanka aviona “Malesijan Erlajnsa” smatraju kako je avion leteo još četiri sata nakon što je poslednji put viđen na radaru, što je pojačalo njihove sumnje u moguću otmicu.

S druge strane, na osnovu podataka s motora aviona koji se automatski zapisuju i prenose do hangara za održavanje, zvaničnici sumnjaju u to da je leteo ukupno još pet sati nakon nestanka, saznaje Vol Strit Džurnal.

S obzirom na te informacije američki istražitelji zaduženi za antiterorizam razmatraju mogućnost da je “boing” preusmeren na tajnu lokaciju ‘kako bi se kasnije upotrebio u druge svrhe’.

Vladini stručnjaci za terorizam sada istražuju da li je pilot ili neko drugi namerno onemogućio radio vezu iz kokpita kako bi izbegao otkrivanje i odleteo u neku drugu zemlju.

Ukupno vreme leta od pet sati posle napuštanja Kuala Lumpura znači da bi “Boing 777” mogao da preleti dodatnih 2.200 nautičkih milja, što znači da je mogao da stigne do Pakistana ili arabijskog mora.

Iako se još uvek ne zna postoje li dokazi koji upućuju na terorizam ili otmicu, istražitelji još uvek nisu odbacili tu mogućnost.

Šest dana nakon misterioznog nestanka koji je izazvao masovnu međunarodnu potragu, ona do sada nije dala nikakve rezultate.

Vlasti preispituju i teoriju prema kojoj je pilot nestalog aviona “Malezija erlajnsa” na letu MH 370 izvršio samoubistvo, saopštio je Džon Brenan, šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA). “Mislim da ne možemo da odbacimo nijednu pretpostavku”, rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je moguće da je pilot namerno oborio “boing 777”.

Malezijska policija je u međuvremenu saopštila da pravi psihološke profile svih 239 putnika i članova posade aviona koji je u subotu poleteo iz Kuala Lumpura za Peking i nestao ubrzo nakon poletanja.

Teorija o samoubistvu mogla bi da objasni kako je avion mogao da “nestane” sa radara koji prati njegovo kretanje: pilot je, naime, neposredno pre njegovog nestanka jednostavno mogao da isključi transponder, tj. uređaj za prenos elektronskih signala.

Brenan nije isključio ni mogućnost terorističkog akta.

– Mislim da trenutno ima mnogo spekulacija koje uopšte nisu potvrđene, niti potkrepljene dokazima – rekao je on, dodavši da ima mnogo pitanja na koja za sada nema odgovora, na primer, zašto je transponder aviona prestao da emituje signale i kakvu su ulogu imali putnici sa ukradenim pasošima.

“Mislim da u ovom trenutku moramo da pokažemo strpljenje i sačekamo obavljanje istrage”, rekao je Brenan.

Sve do sada pominjane teorije o sudbini malezijskog aviona:

– Eksplozija u vazduhu: Moguće objašnjenje činjenice da nisu pronađeni ostaci aviona jeste da se srušio u malezijsku džunglu
– Teroristički napad: Direktor CIA ne isključuje mogućnost terorizma
– Nestanak struje: Eventualno izazvan namernim prekidom napajanja instrumenata za komunikaciju
– Elektronski rat: 20 putnika u avionu bili su stručnjaci u ovoj oblasti
– Otmica: Radarski podaci navode na zaključak da se avion okrenuo u suprotnom pravcu
– Greška pilota: Uvek postoji ta mogućnost kada je reč o misterioznim slučajevima u vazdušnom saobraćaju
– Kvar: Moguće oštećenje nastalo prilikom nezgode 2012.
– Samoubistvo pilota: Krajem 1999-tih godina dve velike nesreće aviona bile su prouzrokovane samoubistvom
– Aeronautička crna rupa: Avion se srušio stotine kilometara od oblasti koja se trenutno pretražuje

sandzakhaber / Izvor: Jutarnji, Daily Mail

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO