Audi “vraća u život” R8 e-tron

24222607652d66f07cb1e1502236318_640x35585

Priči o električnoj verziji Audija R8 doživela je novi obrt. Nakon što je u maju 2013. saopštio da definitivno odustaje od serijske proizvodnje R8 e-trona, Audi je potvrdio da će produkcijski model ipak ugledati svetlost dana.

Do promene kursa u Audiju došlo je nakon odluke da se u konstrukciji upotrebi novi tip baterija, s obzirom da kompanija nije bila zadovoljna starim, što je i bio osnovni razlog za prekid rada na serijskom modelu.

Prve spekulacije o planovima za nastavak razvoja produkcijskog Audija R8 e-tron pojavile su se krajem 2013. godine. Glasine je zvanično potvrdio tehnički direktor Audija, Ulrich Hackenberg, u razgovoru sa novinarima na salonu automobila u Detroitu.

On je tom prilikom objasnio i da je R8 e-tron veoma bitan i zbog toga što će utrti put drugim električnim modelima Audija koji će se pojaviti u budućnosti. Prema rečima Hackenberga, novi prototip je kompatibilan sa aktuelnom generacijom Audija R8, ali i sa novim modelom koji će se pojaviti 2015. godine

Za sada nema zvaničnih informacija kada će se Audi R8 e-tron pojaviti na tržištu, a nezvanično se saznaje da bi to moglo da se dogodi krajem 2014.

Prema istom izvoru, serijska verzija imaće domet sa jednim punjenjem baterija do 400 km, što bi bilo značajno poboljšanje u odnosu na originalni prototip za koji su u Audiju tvrdili da može da pređe oko 215 km pre nego što mu se baterije isprazne.

Hackenberg je u Detroitu izjavio da, prema njegovom mišljenju, električni automobili imaju lepu budućnost.

“Verujem da će se auto-industrija pre ili kasnije okrenuti elektromobilima, ali preduslov za to je da se pronađe optimalno rešenja za baterije”, zaključuje on.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO