Arkan je za Udbu počeo raditi sedamdesetih godina

Untitled

Nakon hapšenja u Hrvatskoj zbog ubistva hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godine, Bože Vukušić, svojevremeno ekspertni svjedok njemačkog pravosuđa u ovom predmetu, novinar i autor brojnih studija o nekadašnjoj tajnoj jugoslavenskoj policiji Udba, za „Avaz” je ustvrdio da je jedan od najmonstruoznijih zločinaca tokom rata u BiH, Željko Ražnatović Arkan, imao veze i s tim ubistvom.

– Dobar dio informacija govori o tome da je ubistvo izvršila upravo grupa ljudi kojom je on rukovodio – tvrdi Vukušić.

Riječ je o crnogorskoj Udbi, ali koja je navodno radila po nalogu Savezne Udbe iz Beograda, kazao je Vukušić.

– S tim da nije sigurno je li Arkan osobno bio u Minehnu kada se to dogodilo, ili je on samo organizirao tu grupu – tvrdi Vukušić.

Teorija o povezanosti Arkana s ubistvom hrvatskog emigranta u Njemačkoj prije 30 godina, aktuelizirana je ovih dana, posebno špekulacijama da je Arkan bio jedan od ključnih Udbinih egzekutora, pa i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Novinar, ali i nekadašnji djelatnik hrvatskih sigurnosnih službi Bože Vukušić godinama je istraživao rad Udbe na Balkanu i koautor je najkontroverznijih naslova objavljenih na tlu bivše Jugoslavije: „Čuvari Jugoslavije – suradnici Udbe u BiH” te „Udbini sinovi”. Samostalno je, između ostalog, objavio nekoliko knjiga sa sličnom tematikom.

Vukušićeva saznanja, kako je rekao za naš list, govore da je Arkan za Udbu počeo raditi još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kaže da je Ražnatović nakon ubistva Đurekovića bio kompromitiran, jer se o tome da je on učestvovao u ubistvu počelo otvoreno govoriti u Jugoslaviji, ali i vani. Zato su, tvrdi, za Arkana „uslijedili drugi zadaci unutar zemlje”.

Uloga oca

Vukušić tvrdi da je Ražnatović počeo sarađivati s Udbom uz posredovanje oca Veljka Ražnatovića, nekadašnjeg oficira zrakoplovstva bivše JNA.

– Njegov otac poznavao je Stanu Dolanca. Također, Veljko je jedno vrijeme bio zapovjednik vojnog aerodroma u Brežicama, a pošto se Arkan stalno bavio nekim kriminalom, ovaj ga je htio na neki način disciplinirati – tvrdi Vukušić.

sandzakhaber / izvor: avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO