Apple OS X 10.10 – stigao je Yosemite

Kreg Federiđi, stariji potpredsednik zadužen za softver u Appleu predstavio je novu verziju Mac OS X-a v.10.10 pod nazivom Yosemite.

Apple je predstavio donekle redizajniran korisnički interfejs koji se poklapa sa predviđanjima da će ovaj operativni sistem napraviti korak napred ka vizuelno čistijem okruženju, slično redizajnu koji je prošao iOS sa predstavljanjem iOS-a 7.

Novi apdejt takođe omogućava prebacivanje fajlova putem AirDropa sa Apple mobilnih uređaja na Mac desktop i laptop uređaje i obrnuto.

Unapređena je i tastatura koja se sada zove “Quicktype”, što je u suštini “Swype” verzija za iPhone i iPad. Pored toga, Apple je omogućio korisnicima da sada instaliraju druge tastature u slučaju da im se ova ne sviđa.

Yosemite odlikuje prozračnost koja „živim prozorima“ omogućava da preuzmu ličnost korisnika koji manipuliše desktopom, pa čak i da preuzme boje koje je izabrao a ova prozračnost se pojavljuje i na aplication docku.

Centar za notifikacije sada poseduje i „Today view“ koji nudi brzi pogled na aplikacije kao što su kalendar i vreme, a tu je i „dark mode“, koji je dizajniran tako da korisniku pruži prirodniju vizuelnu tranziciju između aplikacija i prozora.

Desktop je dobio i „Spotlight“ funkcionalnost koja korisnicima omogućava da aktiviraju veliki displej search bara, slično opciji koja postoji na iOS-u, a tu je i internet pretraga koja može da „povuče“ rezultate pretrage sa interneta.

Appleova Mail alatka je dodatno unapređena i sada nudi novu funkciju pod nazivom MailDrop koja korisnicima omogućava da nezavisno hostuju do 5 gigabajta podatka kojima mogu bežično pristupiti svi korisnici mejla.

Sada je moguće primati pozive i druge poruke pored iMessagesa na vašem Macu, kao i pozivati ljude direktno sa kompjutera.

Ova verzija operativnog sistema za iPhone i iPad već je dostupna za programere, dok će je javnost dobiti na jesen.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO