Almer Kalač: Zašto u fabrici “Gornji Ibar” Rožaje, ni nakon 10 godina od pokretanja stečaja, taj postupak nije okončan?

Na osnovu člana 187. Poslovnika Skupštine Crne Gore, postavljam sljedeće pitanje Premijeru Crne Gore:

Poštovani gdine Đukanoviću, 

Zašto u fabrici “Gornji Ibar” Rožaje,  ni nakon 10 godina od pokretanja stečaja, taj postupak  nije okončan? 

„Gornji Ibar“ Rožaje je bila jedna od najpoznatijih kompanija iz oblasti drvne industrije u bivšoj Jugoslaviji sa radnim vijekom od skoro 70 godina. Osnovana je  1937. godine i radila je sve do 2003. kada je uveden stečaj. Godine 2007. nakon neuspjelih tendera prodaje imovine, Vlada vrši otkup fabrike, a radnicima prestaje radni odnos i isti se šalju na biro rada. Broj radnika u ovoj fabrici dostizao je skoro 2.500. U momentu pokretanja stečaja u fabrici je bilo zaposleno 711 radnika. Ako uzmemo u obzir da prosječna porodica broji minimum četiri člana, dolazimo do podatka da je zatvaranjem ove fabrike ugroženo skoro 3.000 lica. Danas, svoje egzistencijalne potrebe ove osobe podmiruju od socijalnih naknada koje su, kao što svi znamo, izuzetno niske. Uništen je gigant koji je bio nosilac privrede ne samo Rožaja već i velikog dijela sjevera.

Odgovor tražim i u pisanoj formi.

Almer Kalač

Almer Kalač

 

                                                                            Poslanik,
                                                                         Almer Kalač

ODGOVOR premijera Mila Đukanovića

Uvaženi poslaniče Kalač,

Usled dugogodišnjih ekonomskih, finansijskih i drugih problema, u AD “Gornji Ibar” i ŠP AD “Rožaje” 22. 10. 2003. godine pokrenut je stečajni postupak. Cilj stečajnog postupka bio je da se kroz reorganizaciju implementira Vladin program sanacije i revitalizacije šumarstva i drvoprerade, i uspostavi tehnološko jedinstvo AD “Gornji Ibar” i ŠP AD “Rožaje“, kako bi se pripremili za vlasničku transformaciju.

Kako pokušaji reorganizacije uprkos značajnoj podršci Vlade – uključujući i finansijsku, nijesu dali rezultate, Vlada Crne Gore je 19.10.2007. godine realizovala otkup preduzeća po cijeni  od 3,2 miliona eura. Uplaćena sredstva iskorištena su za isplatu neizmirenih obaveza prema radnicima, isplatu doprinosa i povezivanje radnog staža zaposlenih.

 

Milo Đukanović

Milo Đukanović

Podsjetiću Vas da su iz dijela koji se odnosi na “Gornji Ibar” AD Rožaje:

–          u cjelosti izmirena potraživanja radnika kao povjerilaca iz prioritetne klase, koja obuhvataju zarade radnika prije i u toku stečaja za 596 radnika u iznosu od 1.001.682,81 eura;

–          isplaćen socijalni program za 347 radnika u iznosu od 1.544.383,68 eura i to za otpremnine po 1.974 eura i po godini radnog staža 120 eura;

Objašnjenje  pretpostavljam da je u Kolektivnom ugovoru koji je potpisan između poslodavaca i Sindikata. Vlada je pokušala da u svakom slučaju pomogne rješavanje obaveza koje su predviđene Kolektivnim ugovorom koji se razlikovao od preduzeća do preduzeća.

Iz prodaje AD ”Rožaje“ Rožaje:

–          u cjelosti su izmirena potraživanja radnika kao povjerilaca iz prioritetne klase, koja obuhvataju zarade radnika prije i u toku stečaja za 180 radnika u iznosu od 302.566,10 eura;

–          isplaćen socijalni program za 88 radnika u iznosu od 310.022,70 eura – i to za otpremnine po 1.974 eura i po godini radnog staža 70 eura.

Sve navedeno učinjeno je nakon šest neuspjelih javnih konkursa za prodaju. Dakle, objekti (pilane, fabrika građevinske stolarije, fabrika panel-ploča i fabrika lameliranih ploča sa objektom šumarskog preduzeća) bili su predmet javnih tendera šest puta. Cijena na prvom tenderu bila je 5,4 a na poslednjem 1,9 milona eura. Međutim, niko nije bio zainteresovan da po navedenim cijenama kupi preduzeće.

Pored toga što je iz izvojila 3,2 miliona eura za kupovinu “Gornjeg Ibra” AD Rožaje i AD “Rožaje”, Vlada je prihvatila da se odrekne svojih potraživanja u korist radnika, kao i da preuzme: obavezu uplate poreza i doprinosa, duga prema Upravi za šume i Elektroprivredi u ukupnom iznosu od preko 5,5 miliona eura. Sve to Vlada je uradila u namjeri da stvori uslove za transformaciju preduzeća i da značajan doprinos rješavanju socio-ekonomskih problema zaposlenih.

Dva su razloga zbog čega stečajni postupci do sada nijesu okončani. Prvi je – veliki broj sudskih sporova koji se odnose na utvrđivanje potraživanja, kao i sporova imovinsko-pravne prirode. Drugi razlog je – preostala imovina dužnika koju čine zemljišta i pašnjaci uglavnom se nalazi na seoskim područjima, i iako je više puta nuđena putem javnog oglasa, zainteresovanih kupaca nije bilo, osim za jednu parcelu. Poslednji oglas za prodaju imovine objavljen je 07.10.2013. godine.

Vlada Crne Gore i dalje nastoji, da pronađe investitora koji bi pokrenuo proizvodnju u AD ”Gornji Ibar“. Cilj je da u najvećoj mogućoj mjeri aktiviramo proizvodne kapacitete, otvorimo nova radna mjesta i doprinesemo ekonomskom razvoju opštine Rožaje. Urađena je i Studija “Poslovne i razvojne mogućnosti i optimizacija kapaciteta kupljene imovine AD ”Gornji Ibar“ i ŠP AD Rožaje“. Podsjećam, zemljište na prostoru ove fabrike i dalje je upisano na Opštinu Rožaje, koja je više puta isticala da će se zemljište ustupiti budućem investitoru ukoliko dođe do privatizacije.

Uz aktivno učešće privatnih drvoprerađivača sa prostora opštine Rožaje, i šire, uz podršku Opštine Rožaje, i intenzivnu aktivnost Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstava finansija, vjerujemo bi se mogao aktivirati pogon lamelnih elementa koji bi uz ne tako velika ulaganja uposlio 60-80 radnika. Nedavno smo reorganizacijom javne uprave djelatnosti šumarstva i drvoprerade objedinili u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i pojačali pažnju Vlade u odnosu na ove djelatnosti. Očekujemo da ćemo korak po korak doći do rješenja i u granicama realno mogućeg obnoviti makar jedan dio proizvodnje u preduzeću ”Gornji Ibar“ iz Rožaja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO